bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Dieta na obniżenie cholesterolu - co jeść, a czego unikać?

Problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu dotyka wielu Polaków - może być on przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Dlatego jeśli Twój poziom cholesterolu także jest zbyt wysoki, nie powinieneś tego bagatelizować. Poznaj zasady diety cholesterolowej, dzięki której będziesz mógł cieszyć się doskonałym zdrowiem!

Co wykluczyć z diety cholesterolowej

Cholesterol LDL - tak zwany “zły” może przyczynić się do powstawania tak zwanych blaszek miażdżycowych - zatykają one naczynia krwionośne i mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca, udaru mózgu lub niedokrwienia innych bardzo ważnych organów. Cholesterol znajdziemy zaś w produktach pochodzenia zwierzęcego - jest on związkiem tłuszczowym, który przemieszcza się po organizmie wraz ze specjalnymi białkami transportującymi. Jeżeli zatem wyniki badań sugerują, że nasz poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Smalec, śmietana czy słonina powinny pojawiać się w naszej diecie sporadycznie, a najlepiej byłoby zastąpić je tłuszczami płynnymi lub produktami odzwierzęcymi, zawierającymi jednak mniej tłuszczu - na przykład jogurtem naturalnym lub chudym mlekiem. Czerwone mięso powinniśmy jeść od czasu do czasu - choć zawiera ono dużo żelaza, to jednak nie brak w nim również cholesterolu. Przy diecie na obniżenie cholesterolu musimy natomiast zrezygnować z podrobów, parówek oraz tłustych wędlin - dostarczają one organizmowi nie tylko mnóstwo tłuszczu, ale także soli oraz konserwantów.

Dieta cholesterolowa - co jeść

Skoro wiesz już, czego unikać przy diecie na obniżenie cholesterolu, warto dowiedzieć się, czego w Twoim jadłospisie na pewno nie powinno zabraknąć. Można przyjąć, że dieta cholesterolowa powinna być nieco podobna do diety śródziemnomorskiej: jej podstawą powinny być ryby (najlepiej pieczone), owoce oraz warzywa. Ponieważ osoby, które pragną obniżyć swój poziom cholesterolu, powinny bardzo ograniczyć ilość soli, w ich kuchni nie powinno zabraknąć ziół, które pozwolą na wydobycie smaku potraw. Doskonale sprawdzi się zatem bazylia, kminek, oregano oraz zioła prowansalskie. Do smażenia czy sałatek warto używać olejów roślinnych, na przykład oleju pestek dyni, rzepakowego czy oliwy z oliwek. Osoby walczące z cholesterolem powinny także często sięgać po produkty pełnoziarniste: razowe pieczywo, makarony oraz dziki ryż sprawdzą się o wiele lepiej, niż gotowane ziemniaki polane tłuszczem. Nie obawiajmy się także sięgać po chudy nabiał, na przykład twarożek (zwłaszcza podany ze świeżymi warzywami) oraz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Pamiętajmy też o jajkach w codziennym jadłospisie. Jedno jajko może zawierać 200 miligramów cholesterolu, ale posiada więcej tłuszczów nienasyconych (kwasy omega-3 i omega-6) niż nasyconych, wiele witamin i minerałów (A, D, E, K, B12, kwas foliowy, ryboflawinę, potas, wapń, siarkę, fosfor, żelazo, cynk, sód), które dbają o prawidłowy przebieg wielu procesów w naszym organizmie oraz, co zostało potwierdzone naukowo, jajko dzięki zawartej w nim lecytynie, redukuje poziom "złego" cholesterolu (LDL), podnosi poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i zapobiega chorobom układu krążenia i redukuje absorpcję cholesterolu. Starajmy się też jadać produkty bogate w rozpuszczalny błonnik, który hamuje wchłanianie cholesterolu z jelit - znajdziemy go przede wszystkim w zielonych warzywach, czyli szpinaku, sałacie oraz kapuście. Jeżeli nie czujesz się na siłach, aby skomponować jadłospis, który pozwoli Ci obniżyć poziom cholesterolu, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse - specjaliści od reedukacji żywieniowej podpowiedzą Ci, co dokładnie jeść, aby cieszyć się długim życiem i dobrym zdrowiem!

Tekst powstał we współpracy z dietetykiem Naturhouse.


Konsultacja dietetyczna:

mgr Katarzyna Payerhin
dietetyk Naturhouse 

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.