Dieta wątrobowa - co jeść, a czego unikać?
05 kwietnia 2018
Dieta wątrobowa na pierwszy rzut oka stanowi nie lada wyzwanie - w końcu produktów, które obciążają ten narząd, jest całkiem sporo. Przedstawiamy więc krótką “ściągę”, z której dowiesz się, co powinno znajdować się w Twojej diecie, a co musisz z niej wykluczyć, jeśli zależy Ci na poprawie stanu Twojej wątroby.
Dla kogo dieta wątrobowa?
Na tę specjalną dietę powinny zwrócić uwagę osoby, które chorują na wirusowe zapalenie wątroby, mają marskość, są (lub były) uzależnione od alkoholu, cierpią na choroby trzustki lub dróg żółciowych albo też w ostatnim czasie zaniedbały swoją dietę. Czasami dieta wątrobowa jest także zalecana kobietom w ciąży - dzieje się tak wtedy, gdy przyszła mama cierpi na cholestazę, czyli zwiększone stężenie kwasów żółciowych we krwi i tkankach. W takim przypadku kobieta, poza stosowaniem diety wątrobowej, musi być pod opieką lekarza, gdyż choroba ta może być bardzo groźna dla jej dziecka.
Dieta wątrobowa - produkty, które na pewno Ci pomogą
Podstawą naszej diety powinny być nieprzetworzone, lekkie dania. Na pewno w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć chudego nabiału - twarożku, mleka oraz jogurtu naturalnego. Możemy także jeść chude mięso oraz ryby (jeśli nie są one smażone). Nie musimy też obawiać się mąki - zwłaszcza tej ziemniaczanej, płatków orkiszowych, owsianych i jaglanych oraz świeżych warzyw i owoców (z paroma wyjątkami, o których przeczytasz za chwilę). Możemy także jeść pieczywo typu graham, a kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego - sięgnijmy po “małe co nieco”, czyli miód. Od czasu do czasu możemy także zjeść galaretkę, budyń, keksa lub biszkopt (oczywiście, bez tłustego kremu, a na przykład z jogurtem i owocami). Jeżeli chodzi o sposób przyrządzania dań, to najlepiej jest je gotować lub dusić - smażenie w głębokim tłuszczu natomiast może nam zaszkodzić.
Chcesz mieć zdrową wątrobę? Tych produktów unikaj!
Osoby będące na diecie wątrobowej powinny sięgać po jak najmniej przetworzone produkty - konserwy czy gotowe dania “z proszku” powinny więc zostać wykluczone z naszego menu. Nie posłuży nam także świeży chleb, warzywa kapustne oraz zbyt dojrzałe (lub niedojrzałe) owoce. Z ostrożnością należy również podchodzić do roślin strączkowych. Szkodliwe mogą także okazać się jajka sadzone oraz gotowane na twardo, tłuste zupy, mięsa oraz kiełbasy i wędliny. Tak samo jak większość osób, którym zależy na zdrowiu i szczupłej sylwetce, powinniśmy też wystrzegać się gotowych słodyczy i słonych przekąsek. Jeśli chodzi o picie, to z pewnością nie powinniśmy sięgać po alkohol czy gazowane napoje.
Jeżeli chciałbyś otrzymać plan żywieniowy dobrany indywidualnie do Twoich potrzeb, uwzględniający to, co możesz jeść, będąc na diecie wątrobowej, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse. Pracujący tam specjaliści od reedukacji żywieniowej chętnie podzielą się z Tobą sekretami zdrowej i smacznej kuchni, dzięki której Twoja wątroba będzie pracowała lepiej!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ