Prawidłowa dieta przy refluksie – tych zasad musisz się trzymać
02 maja 2018
Refluks żołądkowo-jelitowy rozwija się w rezultacie zaburzeń przewodu pokarmowego i polega na zarzucaniu treści żołądka do przełyku. W prawidłowych warunkach zwieracz działa jak wrota, które zamykają światło przełyku po przejściu pokarmu do żołądka. Refluks wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, których lekceważenie może doprowadzić do poważnych chorób i to nie tylko ze strony układu pokarmowego. Na szczęście, odpowiednia dieta przy refluksie znacząco poprawia jakość życia. Sprawdź, jakie są jej podstawowe zasady.
Dieta na refluks – zalecane produkty
Osoby, które zmagają się z refluksem, powinny wybierać do swej diety przy refluksie:
-
chudy nabiał (najlepiej bez dodatków smakowych), ryby (m.in. dorsz, pstrąg, sandacz), wędliny i mięsa (najlepiej kurczak, indyk lub cielęcina),
-
jaja gotowane na miękko lub w postaci lekko ściętej jajecznicy bez tłuszczu,
-
gotowane buraki, ziemniaki, marchew, szpinak, szparagi, kalafior, kabaczki, jabłka bez skórki, morele, banany i winogrona,
-
łuskany biały ryż, kaszę mannę i jęczmienną,
-
kluski z jasnych mąk i makaron nitki,
-
masło i oleje roślinne,
-
świeżą bazylię, oregano i naturalne przyprawy ziołowe, a w tym cynamon i wanilię,
-
na ewentualny deser niewielkie porcje ciast biszkoptowych, drożdżowych, budynie, sporadycznie owocowe musy i galaretki.
Dieta na refluks żołądka to nie tylko kwestia doboru odpowiednich produktów, ale też sposobu przygotowania dań. Osoby cierpiące na refluks powinny starać się jak najwięcej gotować na parze, dusić lub piec. Ewentualne pieczenie powinno się odbywać bez użycia tłuszczu. Ważne jest aby regularnie, małymi łykami, pić niegazowaną wodę, a zamiast czarnej herbaty czy kawy, napary ziołowe – radzi Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i dodaje – Wskazane jest, żeby jeść regularnie i w mniejszych porcjach, co pozwoli uniknąć nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Pięć posiłków można zmienić w sześć o mniejszej objętości, a ostatni nie powinien być zjedzony później niż na 2,5-3 godziny przed snem.
Refluks a niewskazane produkty
Aby symptomy refluksu nie były tak dokuczliwe warto wyeliminować, a przynajmniej znacznie ograniczyć, następujące produkty:
-
tłusty nabiał (przede wszystkim sery pleśniowe, żółte, topione),
-
owoce cytrusowe i kwaśne soki,
-
tłuste wędliny, pasztety i mięsa (zwłaszcza wieprzowinę, wołowinę, gęsinę, kaczki i dziczyznę),
-
jaja na twardo,
-
tłuste ryby (m.in. łosoś, węgorz, halibut) i przetwory rybne,
-
pieczywo razowe, żytnie i chrupkie i inne wyroby z mąk pełnoziarnistych,
-
brązowy ryż i ciemne kasze,
-
ostre przyprawy, a także keczup i musztardę,
-
fast foody i potrawy typu instant
-
orzechy i kandyzowane owoce, czekoladę, gotowe słodycze,
-
pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, kapustę, fasolę, groch, rzodkiewkę, pora, czosnek,
-
produkty i dania z octem,
-
mocną kawę i herbatę, alkohol, napoje gazowane i niegazowane,
-
gumy do żucia.
Kolejną kwestią, której warto poświęcić uwagę przy nawracających problemach z refluksem żołądkowo-przełykowym jest zachowanie właściwej masy ciała. Nadwaga i otyłość sprzyjają jego rozwojowi i nasileniu objawów. Dlatego, jeśli masz problem z zachowaniem właściwej masy ciała, koniecznie umów się na bezpłatną konsultację w wybranej placówce Naturhouse. Nasi dietetycy czekają na Ciebie!
Sprawdź również artykuły:
- Dieta lekkostrawna - jakich produktów unikać?
- Dieta przy zapaleniu tarczycy Hashimoto
- Dieta cukrzycowa
- Dieta na obniżenie cholesterolu - co jeść, a czego unikać?
- Jak oczyścić organizm z toksyn?
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ