Dieta lekkostrawna - jakich produktów unikać?
03 kwietnia 2018
Dieta lekkostrawna bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Często zalecana jest na przykład osobom mającym problemy z jelitami lub po przebytych operacjach. Wbrew pozorom, osoby będące na diecie lekkostrawnej, wcale nie muszą odżywiać się w sposób monotonny - ich jadłospis może być bardzo zróżnicowany i - co najważniejsze - dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Pewnych produktów na diecie lekkostrawnej musisz jednak unikać - zobacz, jakie to składniki!
- grzyby - nazywane są niekiedy “leśnym mięsem”, ponieważ są bardzo sycące, smaczne i.... ciężkostrawne. Dzieje się tak dlatego, że w kapeluszach grzybów znajduje się substancja zwana chityną - wchodzi ona również w skład pancerzyków owadów. Grzybów powinni unikać zatem nie tylko ludzie, którzy mają dolegliwości trawienne, ale także dzieci do szóstego roku życia. Jeżeli mimo wszystko mamy ogromną ochotę na grzyby, wybierzmy pieczarki - są one lżej strawne, niż grzyby leśne,
- potrawy smażone w głębokim tłuszczu - mogą one powodować dolegliwości trawienne także u osób zdrowych, a także… zawierają mnóstwo zbędnych kalorii. Obiady osób będących na diecie lekkostrawnej powinny składać się z produktów przygotowanych na parze, duszonych, gotowanych lub pieczonych (na przykład w folii). Jednak w przypadku pieczenia potraw, wszystko zależy od indywidualnych preferencji osób na diecie lekkostrawnej. Należy obserwować reakcję swojego organizmu. Nie oznacza to wcale, że stosowanie diety lekkostrawnej wymaga całkowitej rezygnacji z tłuszczu - oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy z pestek winogron są bardzo potrzebne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych,
-
niektóre owoce - na diecie lekkostrawnej najlepiej jest wybierać owoce gotowane lub takie, które wcześniej obraliśmy ze skórki. Musimy natomiast zrezygnować ze śliwek, czereśni oraz gruszek, a także owoców suszonych. Niewskazane są również orzechy,
-
warzywa kapustne - choć dostarczają niemałych ilości mikroelementów, to są ciężkostrawne i mogą powodować bolesne wzdęcia. Niekiedy dopuszcza się jednak spożywanie niewielkich ilości kapusty włoskiej - oczywiście raz na jakiś czas. Nie powinniśmy także sięgać po warzywa konserwowane octem oraz zasmażane czy podawane z tłustymi sosami,
-
alkohol - dla osób o nasilonych dolegliwościach czy po zabiegach chirurgicznych jest on bezwzględnie zakazany, natomiast w innych przypadkach - powinno się po niego sięgać jedynie okazjonalnie. Etanol (wchodzący w skład każdego trunku), bardzo obciąża wątrobę. Jeśli zatem organ ten szwankuje, alkohol może jeszcze pogorszyć stan naszego zdrowia,
-
tłuste desery - na diecie lekkostrawnej można sięgać po niektóre słodkości - kisiel czy domowy kompot nie powinien nam zaszkodzić. Nie należy jednak spożywać tortów z kremem, pączków, faworków, makowca, serników, a także… ciasta francuskiego - mimo że wydaje się ono “lekkie’, to zawiera bardzo dużo tłuszczu!
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie powinno się planować jadłospis na diecie lekkostrawnej, odwiedź Centrum Dietetyczne Naturhouse. Tamtejsi specjaliści od reedukacji żywieniowej dokładnie wytłumaczą Ci, co możesz jeść, a czego powinieneś unikać!
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ