Lekkie wielkanocne potrawy

« Wróć do listy aktualności

Kolorowe wielkanocne stoły zachęcają nas swoim wyglądem, ferią zapachów i smaków, ale tradycyjne potrawy obfitują w tłuszcze i węglowodany, które mogą pozostać z nami na dłużej w postaci dodatkowych kilogramów. Dlatego warto się zastanowić jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, żeby nam smakowały i były lżejsze dla naszego organizmu.

Powinniśmy bliżej przyjrzeć się naszemu corocznemu świątecznemu menu i zastanowić się, które z użytych produktów można zastąpić tak, aby całość przygotowywanych potraw pozostała smaczna, ale zarazem mniej kaloryczna. Im wcześniej zaczniemy komponować nasze „dietetyczne” świąteczne menu, tym będzie ono ciekawsze i zdrowsze – podpowiada Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse.

Przygotuj się na Wielkanoc>>

Poniżej prezentujemy propozycje na lekkie, a przy tym smaczne wielkanocne potrawy.


Jajka w łódeczkach cykorii


SKŁADNIKI

  • 4 jaja na twardo
  • 4 plastry świeżego łososia
  • 2 cykorie
  • 8 czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 marynowana papryka 
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypiorek, koperek
  • estragon, tymianek,
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka przekroić wzdłuż na pół, listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić, na każdym położyć kawałek łososia przygotowanego na parze i połówkę jajka, w żółtka wcisnąć po oliwce. Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu jogurtowego i posypać koperkiem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.


Żur postny


SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 7 dag grzybów suszonych
  • 1l zakwasu na żur
  • 2 ziemniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W 1 litrze wody ugotować marchewki, pietruszkę, selera, pora i suszone grzyby Wywar odcedzić dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.


Schab z ziołami

 

SKŁADNIKI:

  • 1kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki szałwii
  • 0,5 łyżeczki suszonej mięty
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu z kostki warzywnej KILUVA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drobno posiekany czosnek utrzeć z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umyty i osuszony schab natrzeć przygotowanymi ziołami, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć schab, obrumienić ze wszystkich stron, skropić zimną wodą i piec 2-2,5 godziny pod przykryciem w temp. ok. 150 stopni, podlewając czasami wywarem warzywnym.

Roladki w sosie chrzanowym


SKŁADNIKI

  • 250 g mielonej cielęciny
  • 200g wątróbki z indyka
  • 2 jajka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • suszone zioła (szałwia, tymianek, majeranek)
  • 2 duże cukinie
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

Sos:

  • mały jogurt, 1 łyżka tartego chrzanu, szczypiorek, 6 rzodkiewek, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę udusić a następnie zmiksować blenderem. Cielęcinę wymieszać z podrobami, jajkami, chlebem, posiekanym natką i selerem, pomarańczowym sokiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie ugnieść. Cukinię pokroić w wzdłuż na jak najcieńsze i jak najszersze plastry. Masą mięsną zawijać plastrami cukinii. Tak przygotowane roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, opruszyć solą, pieprzem i piec w temp. ok. 180 °C przez 30 min.
Sos: Szczypior i rzodkiewkę drobno posiekać. Połączyć z jogurtem, chrzanem i doprawić solą i pieprzem. Upieczone roladki podawać z sosem.

Sernik w wersji light


SKŁADNIKI

  • 600 g mielonego twarogu śmietankowego
  • 95 g (8 łyżek) cukru (4 łyżki cukru + 4 łyżki słodziku PECVA)
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii
  • kilka ciastek FIBROKI (dowolny smak)

Składniki polewy:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Delikatnie ucieramy ser za pomocą miksera, następnie dodajemy cukier i słodzik PECVA, jajka oraz żółtka. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciastkami FIBROKI. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po 50 minutach sernik powinien być ścięty, ale nie za mocno. Łączymy składniki polewy, rozlewamy na gorący sernik i wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Następnie sernik należy ochłodzić. Kiedy ostygnie należy wstawić go do lodówki. Sernik najlepiej wyjąć z lodówki 20 min przed podaniem.

Babka jogurtowa z mąką orkiszową


  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 większe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • ziarenka z 1-2 lasek wanilii
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • otręby pszenne i olej do wysmarowania i obsypania formy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką cytryny. Jajka dobrze zmiksować z cukrem i olejem, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować aż składniki się połączą i powoli dodawać jogurt oraz ziarenka wanilii. Gładką masę przelać do wysmarowanej olejem i obsypaną otrębami formy z kominem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

Przygotowaliśmy dla Ciebie więcej propozycji smacznych przepisów oraz wskazówki jak przetrwać świeta na diecie. Aby je otrzymać, zgłoś się do swojego dietetyka.


 Znajdź najbliższe Centrum Naturhouse>>