Kotleciki z marchewki
Przygotowanie:
Do miski wsyp pokrojony w kostkę ser feta i rukolę, wbij jaja i dodaj oregano. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce - dodaj do pozostałych składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wszystko zblenduj, aby nie do końca uzyskać gładką masę. Na koniec dodaj mąkę i wszystko wymieszaj. Masa powinna być lepka, ale zwarta. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i nakładaj masę łyżką. Smaż z obu stron po około 3 minuty, aż kotleciki się zarumienią. Kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zdaniem dietetyka
Paulina Zajkowska
dietetyk Naturhouse, autorka przepisu na kotleciki z marchewki
Tego typu kotleciki są doskonałą propozycją na obiad również dla najmłodszych. Dodatek warzyw sprawia, że kotleciki są smaczne i zdrowe, a warzywa nieznacznie wyczuwalne. Marchewka jest skarbnicą witamin m.in. takich jak A, C, E i witamin z grupy B. Rukola oprócz tego, że zawiera cenny dla naszego organizmu kwas foliowy, wspomaga procesy trawienne i zawiera o wiele więcej żelaza i wania niż tradycyjna sałata.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ