Przepisy na...
14 listopada 2018
Letnia sałata
Składniki:
- ¼ główki sałaty lodowej lub rzymskiej
- garść roszponki i garść rukoli
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki oliwy oleju
- ser pleśniowy (camembert lub brie)
- truskawki i kiwi
Przygotowanie:
Sałaty umyć, podrzeć na kawałki i umieści w misce. Pestki słonecznika uprażyć na łyżeczce oleju i posypać nimi sałatę. Sok z pomarańczy i limonki wycisnąć i dodać do reszty. Owoce obrać, razem z serem pokroić na duże kawałki i dodać do sałat. Wszystko razem wymieszać. Podawać tuż po przygotowaniu, aby sałaty były świeże i kruche.
Potrawka z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
- 1 por pokrojony w grube krążki
- 3 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe słodkie pomidory
- ½ łyżeczki chili
- 1 czerwona papryka
- kilka różyczek brokułów
- 100g fasolki szparagowej
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym ok. 20 min, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać pora, zmiażdżony czosnek, pomidory i paprykę pokrojone w kostkę i fasolkę pokrojoną na kawałki. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na końcu dodać bazylię. Można dodać szklankę soku pomidorowego, aby potrawka była rzadsza i podawana w formie zupy.
Piwny indyk
Składniki:
- 250 g piersi indyka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki razowej
Sos:
- szklanka jasnego piwa
- 2/3 szklanki bulionu z kostki warzywnej KILUVA
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta cukry trzcinowego
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie sosu:
Na łyżce oliwy podsmażyć (3 minuty) posiekaną cebulę i papryki pokrojone w cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać piwo i bulion. Po zagotowaniu dodać tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotować kilka minut pod przykryciem i odstawić z ognia. Przygotować 4 kotlety z piersi indyka, lekko rozbić i oprószyć sola i pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przygotowane kotlety z obu stron. Natępnie przełożyć do rondelka z sosem i dusić ok. 20 min. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Podawać z łyżką makaronu razowego lub brązowego ryżu.
Gorące śliwki
Składniki:
- 6 śliwek
- 1 łyżeczka cukry trzcinowego
- 3 łyżki wiśniówki
- 1 szklanki maki razowej
- 1 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Śliwki podzielić na połówki, wydrążyć pestki i pokroić na plastry. Włożyć do miski, posypać cukrem i polać wiśniówką, dokładnie wymieszać i ułożyć w naczyniach żaroodpornych (1 naczynko dla 1 osoby)
Kruszonka: do miski wsypać mąkę, cukier, dodać stopione masło i dokładnie wymieszać.
Posypać owoce kruszonką na wierzchu, aby kruszonka miała możliwość się zapiec. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, piec w temp 180°C. Można podawać z bita śmietaną (light).
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ