bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Uzależnienie od słodyczy – prawda czy mit?

Słodycze, a dokładniej znajdujące się w nich cukry proste to "paliwo" dla naszego mózgu. Jeśli w jednej porcji dostarczymy go zbyt dużo, może wpływać na ośrodek głodu i sytości. Wówczas trudniej nam kontrolować ilość spożytego pokarmu, a to już prosta droga do tego by popaść w uzależnienie od słodyczy.

Co z tą czekoladą?

Zawarte  w czekoladzie substancje (np. fenyloetylamina, teobromina) mogą powodować wzrost ciśnienia krwi oraz uczucie podekscytowania i pobudzenia, które z kolei wywołują chęć zjedzenia kolejnej kostki. Czekolada może także wpływać na zmiany nastroju. Niektórzy uważają, że są uzależnieni od czekolady i nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Ponieważ czekolada po spożyciu zwiększa uczucie szczęścia, a nawet zmniejsza stres i ból, można powiedzieć, że uzależnia. Nie zostało to jednak do tej pory potwierdzone badaniami. Naukowcy są zgodni, że po spożyciu czekolady w naszym organizmie występują podobne objawy, jak po spożyciu niektórych narkotyków, jednak łączą je bardziej z efektem placebo (objawy występują, bo jesteśmy przekonani o tym, że powinny wystąpić).

Uzależnienie od słodyczy czy od przyjemności?

„Bardziej skłaniałabym się ku hipotezie, że do jedzenia słodyczy jesteśmy przyzwyczajeni, ponieważ sprawia nam to przyjemność. Energia z cukrów prostych jest łatwo dostępna dla naszego organizmu, który przy jej przetwarzaniu nie musi się tak męczyć jak przy pozyskiwaniu energii z cukrów złożonych czy białka. Słodycze często stają się dla nas „jedzeniem na pocieszenie” - sięgamy po nie, gdy nam smutno i źle, ponieważ bardzo szybko poprawiają nasz nastrój. Często też mylimy stres z odczuciem głodu, a wtedy najłatwiej sięgnąć po gotowe przekąski typu batony, ciastka.”- mówi dietetyczka Naturhouse Agata Machalla.

 

Jest jednak dobra wiadomość, mimo „uzależniających” właściwości, od czekolady i słodyczy można się odzwyczaić, ponieważ tak naprawdę nie są one niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Energię możemy czerpać z owoców (które też są słodkie), produktów mlecznych, mięsa, warzyw, a także produktów zbożowych. A nasze „uzależnienie” od słodyczy jest tylko „wytworem naszej wyobraźni”, jego przyczyny leżą bowiem w psychice i wyuczonych przez lata nawykach oraz przyzwyczajeniach, a nie faktycznych reakcjach organizmu na substancje chemiczne znajdujące się w słodkościach.


Po więcej cennych porad zapraszamy do Centrów Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.