Składniki:

  • 2 galaretki o smaku truskawkowym lub 3 łyżki żelatyny 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 szklanki musu truskawkowego (uzyskanego przez zmiksowanie truskawek blenderem)
  • 5 łyżek jogurt naturalnego
  • opcjonalnie łyżka miodu (jeśli truskawki są kwaśne)
  • kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

Zmieszać żelatynę z wodą. Zagrzać w rondlu aż do całkowitego rozpuszczenia. Zestawić z ognia, dodać powoli mus truskawkowy i miód. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jogurt i wszystko wymieszać mikserem, aby masa była puszysta. Następnie przelać do małych salaterek i udekorować truskawkami. 


Zdaniem dietetyka

Kamila Lipiec
dietetyk Naturhouse, autorka przepisu na truskawkową piankę

Ten deser jest zdrową i pożywną słodką przekąską, którą można śmiało podać gościom na spotkaniu towarzyskim. Polecam przygotować to danie z żelatyną. Pianka wtedy będzie mniej kaloryczna i zdrowsza, ponieważ gotowe galaretki zawierają spore ilości cukru, barwników i aromatów. 

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka