Jeśli przygotowujesz sylwestrową lub karnawałową imprezę, skorzystaj z propozycji naszego lekkiego menu. Poniższe pomysły na przekąski na pewno posmakują Twoim gościom, a Ty nie będziesz musiała martwić się o swoją figurę. Są smaczne i sycące, ale nie obciążają żołądka, co sprzyja zabawie do białego rana.

 

Ilość składników dopasuj do liczby swoich gości.

POMIDORY Z M0ZARELLĄ I BAZYLIĄ

Składniki: 

  • 1 kulka mozzarelli light,
  • 2 pomidory, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • krem balsamiczny, 
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie: mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je na talerzu na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami. Wszystko skrop oliwą, polej kremem balsamicznym i udekoruj porwanymi listkami bazylii. Do smaku przypraw świeżo mielonym pieprzem.


 

PASTA Z CIECIERZYCY

Składniki: 

  • 1 puszka ciecierzycy, 
  • 1 łyżka ziaren sezamu (najlepiej zmielonych), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól do smaku

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Podawaj z razowym pieczywem lub pieczywem chrupkim.

 

 


SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ

Składniki: 

  • 3 garście rukoli, 
  • 1 duża pomarańcza, 
  • kilka sztuk orzechów nerkowca (lub włoskich), 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • kilka kropli octu balsamicznego, 
  • odrobina startego parmezanu

Przygotowanie: rukolę umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pomarańcze obierz i pokrój wzdłuż na cienkie niewielkie plastry. Oliwę wymieszaj z miodem (można dodać 1 łyżkę ciepłej wody) oraz octem balsamicznym. Rucolę i pomarańcze wymieszaj z sosem, dodaj orzechy i posyp tartym parmezanem.


ROLADKI Z ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Składniki: 

  • plastry wędzonego łososia,
  • chudy twaróg, 
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • słoiczek różowego lub czarnego kawioru, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie: łososia delikatnie rozdziel na pojedyncze plastry. Twaróg wymieszaj z jogurtem i kawiorem, dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Na plastrach łososia układaj po 1-2 łyżki przygotowanego twarogu, zwiń w roladkę (opcjonalnie: można przekłuć wykałaczką). Można pokroić na mniejsze kawałki.


 

KORECZKI WARZYWNE

Składniki: 

  • pomidorki koktajlowe, 
  • świeży ogórek, 
  • ogórki konserwowe, 
  • rzodkiewka, 
  • oliwki, 
  • 3 kolorowe papryki, 
  • inne ulubione surowe warzywa

Przygotowanie: każde warzywo starannie umyj i pokrój na podobną wielkość (rada: pomidory koktajlowe przekrój na pół i do nich dopasuj wielkość pozostałych warzyw). Nadziewaj po kolei każdy kawałek warzywa na wykałaczkę. Warzywne koreczki są zdecydowanie lepszą opcją od tych „kanapkowych”.


POŻYWNA SAŁATKA Z JAJKIEM

Składniki: 

  • 1 duży brokuł, 
  • 3 małe ziemniaki, 
  • 4 jajka, kukurydza, 
  • garść sałaty roszponki, 
  • 3  łyżki jogurtu typu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: brokuł ugotuj, podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki ugotuj w skórkach, po ugotowaniu obierz i pokrój w większą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na 8 części. Wszystko razem wymieszaj, dodaj jogurt z rozdrobnionym czosnkiem i dopraw.


 

SZYNKA Z CHRZANEM

Składniki:

  • wysokogatunkowa szynka drobiowa, 
  • chudy twaróg, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 3 łyżki chrzanu, 
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: twaróg wymieszkaj z jogurtem i chrzanem na gładką masę, dopraw pieprzem. Na plastrach szynki umieść po łyżce przygotowanego twarogu i zwiń w roladę, pokrój na mniejsze części jeśli plastry szynki były duże.

 

 


 

JABŁKOWE CHIPSY

Składniki: 

  • 3 duże jabłka, 
  • cynamon

Przygotowanie: jabłka dokładnie umyj i pokrój w poprzek (nie wycinając gniazda nasion) na bardzo cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 100°C (z termo obiegiem), wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej plasterki jabłek. Każdy plasterek posyp cynamonem. Piekarnik zostaw lekko otwarty, susz jabłka ok. 4 godziny (długość suszenia zależy od rodzaju jabłek – gotowe chipsy powinny być chrupiące).

 

 


 

NEKTARYNKOWE SMOOTHIE

Składniki:

  • 4 dojrzałe nektarynki, 
  • 3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (pitnego), 
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: nektarynki obierz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Do blendera wrzuć wszystkie wymienione składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj schłodzone, udekoruj listkami mięty.

 

SMACZNEGO!

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka