« Przejdź do strony głównej

Ciecierzyca jest coraz bardziej popularną rośliną, już nie tylko w środowisku wegetarian. Najczęściej wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa ze względu na bogaty skład aminokwasowy, ale nie tylko.

Cieciorka posiada wyjątkowe wartości odżywcze - jest źródłem potasu, cynku oraz dobroczynnego błonnika. Zawartość kwasu foliowego również zasługuje na uwagę – jedna porcja  pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania! – zauważa Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. 100g ugotowanej cieciorki to 164 kcal, co  niesie za sobą 8g błonnika i prawie 9g białka  (zalecane dzienne spożycie białka to ok. 20-35g).  To tylko kilka powodów dla których warto sięgać po tę ciągle niedocenianą roślinę strączkową. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą spożywanie ciecierzycy?

  • białko roślinne powinno stanowić połowę białek w diecie – ciecierzyca będzie świetnym wyborem jeśli chodzi o zapewnienie odpowiedniej podaży białka roślinnego;
  • białko roślinne jest lepiej trawione przez organizm;
  • ciecierzyca obniża poziom cholesterolu – ze względu na wysoką zawartość błonnika;
  • wpływa na obniżenie ciśnienia – wysoka zawartość potasu wpływa na udrażnianie naczyń krwionośnych - krew swobodniej krąży, a ciśnienie się obniża;
  • pomocna przy leczeniu niedokrwistości z uwagi na obecność żelaza;
  • zalecana przy zaparciach – ze względu na błonnik pokarmowy;
  • z uwagina niski indeks glikemiczny (IG=30) bez obaw mogą sięgać po nią cukrzycy;
  • podnosi odporność organizmu;
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci - zawiera wysoką zawartość cynku;
  • pomocna w odchudzaniu – ze względu na zawartość błonnika, zwiększa wydalanie tłuszczu, a zmniejsza wchłanianie energii pochodzącej z pożywienia;
  • pozwala na urozmaicenie posiłków – znudziło Ci się mięso na obiad? Skorzystaj z naszego pomysłu na gulasz z ciecierzycy!


Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 duże jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 5 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki gryczanej lub razowej
  • ½  łyżeczki chili
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego. Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Dodać jajko, cebulę, drobno posiekane pomidory, przyprawy i mąkę. Całość  zblendować na gładką masę i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W masę włożyć liście laurowe. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.  190°C, przez 35 - 40 minut. Podawać całkowicie wystudzony.


Gulasz z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka konserwowej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  łyżeczki mielonego imbiru
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, podlać wodą i dusić do paprykę przez ok. 5 minut, następnie dodać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić ziołami, imbirem, solą i perzem.  Gdy sos zacznie gęstnieć dodać odsączoną cieciorkę i wszystko razem wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.


Smacznego i na zdrowie!