« Przejdź do strony głównej

Dip miodowo musztardowy

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, dodać musztardę i miód. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

______________________________________

Dip kaparowo-koperkowy

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny ok. 250g
  • 1 ½ łyżki kaparów
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • szczypta soli
  • grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Do miski przełożyć jogurt i kapary. Zblendować na gładką masę. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Udekorować gałązką koperku i grubo mielonym pieprzem.

 

______________________________________

Dip z pieczonych warzyw (ajwar)

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ½ bakłażana
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w grubą kostkę, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, posypać szczyptą soli i pieprzu, dodać dwa ząbki czosnku w całości. Warzywa piec w piekarniku w 200°C do miękkości. Upieczone warzywa przełożyć do miski i zblendować na gładką masę. Dodać świeże listki tymianku, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Udekorować świeżym tymiankiem.

Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Domowej roboty dipy to świetny zamiennik gotowych sosów, których skład pozostawia wiele do życzenia: konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i mnóstwo zbędnych kalorii... Przyrządzając dip samodzielnie, dobrze wiesz jakiej jakości produktów używasz i masz pewność, że wybierasz to co najlepsze - bez strat dla sylwetki i zdrowia!