Czereśnie - źródło zdrowia i urody
15 czerwca 2015
Sezon na czereśnie choć rozpoczął się niedawno, jest krótki, więc powinniśmy jak najlepiej wykorzystać właściwości tych owoców. Czereśnie nie tylko są bardzo smaczne, ale są też bogate w składniki odżywcze, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm.
Dla urody
Czereśnie zawierają sporo witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P), które odżywiają organizm i poprawiają wygląd cery. Poza tym są bogate w bioflawonoidy, które działają antyutleniająco, zwalczając wolne rodniki i przeciwdziałając powstawaniu zmarszczek oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Przy tym są mało kaloryczne (100 gram czereśni = około 60 kalorii) – w prawie 80% składają się z wody, a reszta to wspomniane już składniki odżywcze.
Dla zdrowia
Czereśnie bogate są w potas, który pomaga usuwać nadmiar soli z organizmu, tym samym pozytywnie wpływa na stan układu krążenia i układu moczowego. Zawartość witamin z grupy B wspomaga stawy i leczenie artretyzmu – czereśnie posiadają właściwości antyreumatyczne. Dostarczają także wielu minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i sporej ilości jodu, który wspomaga pracę tarczycy, regulującej między innymi przemianę materii. Kwasy owocowe działają oczyszczająco i odtruwająco na nasz organizm.
Mimo, że mają wiele zalet, czereśnie są jednak dość ciężkostrawne, więc surowych owoców powinny unikać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i chorobą wrzodową. Mogą je jednak spożywać po obgotowaniu np. w kompotach, przetworach itp.
Smacznego!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ