Chłodniki idealne na letnie upały

« Wróć do listy aktualności

Rozpoczął się sezon letnich upałów. Gdy jest gorąco, ostatnią rzeczą, o jakiej marzymy jest stanie nad rozgrzanymi palnikami kuchenki. Prezentujemy więc propozycje chłodników, które są szybkie w przygotowaniu, pyszne i orzeźwiające - w sam raz na ciepłe dni.

 

Chłodnik z botwinką

Składniki:

  • 2 młode czerwone buraki
  • 2 jajka
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1½ l maślanki naturalnej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć (nie obierać) i ugotować. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórki, rzodkiewki i buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z maślanką i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić. Przed podaniem dodać jajko, posypać szczypiorkiem i koperkiem.


 

Chłodnik ziołowy z grzankami

Składniki:

  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku (bez łodyżek)
  • 5 oliwek
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: szałwi, melisy i estragonu
  • ½ pęczka posiekanego szczypiorku
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • kilka kropli sosu tabasco
  • grzanki FIBROKI

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia włożyć pietruszkę, koperek i oliwki, wsypać szałwię, melisę i estragon, rozdrobnić blenderem. Dodać szczypiorek, schłodzony jogurt, sól, pieprz i tabasco, miksować kilka sekund (ewentualnie doprawić do smaku). Chłodnik rozlać do miseczek i posypać rozdrobnionymi grzankami FIBROKI.


 

Chłodnik ze świeżego ogórka

Składniki:

  • duży świeży ogórek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml kefiru
  • kilka listków mięty
  • sok z 1 niedużej cytryny/limonki
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórka obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować z jogurtem i kefirem. Dodać sok z cytryny, pieprz i sól. Opcjonalnie dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, podawać na zimno z listkami świeżej mięty.

 

SMACZNEGO!