Wielkanocne jajka – co w sobie kryją?
23 marca 2016
Jajko od niepamiętnych czasów symbolizowało zdrowie i płodność. Miało moc uzdrawiającą i często służyło jako talizman. Malowano i ozdabiano je w formie pisanek już w starożytnej Mezopotamii. I niezależnie od dylematu, spędzającego sen z powiek naukowcom, co było pierwsze – jako czy kura – jest podstawą naszego wielkanocnego menu. Podczas świąt zazwyczaj zjadamy więcej jajek niż normalnie, dlatego często zadajemy sobie pytanie, czy cholesterol w nich zawarty może nam zaszkodzić?
Wartościowe źródło pożywienia
Jajko kury to wartościowe źródło pożywienia, zaspokajające zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne do życia substancje, potrzebne organizmowi do budowy własnych tkanek. - Stanowi źródło białka, witamin A, B, D, E i K, aminokwasów egzogennych, lecytyny wspomagającej pamięć, składników mineralnych, luteiny oraz zeaksantyny chroniącej przed zwyrodnieniem wzroku. – wylicza Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse.
Dla zachowania tych właściwości odżywczych jaja należy odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Podczas świątecznych zakupów zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Wszystkie jajka są obowiązkowo kodowane - powinniśmy unikać jajek z chowu klatkowego. Informację o sposobie hodowli zawiera pierwsza cyfra oznaczenia: 3 oznacza chów klatkowy, 2 – ściółkowy, 1 – hodowle na wolnym powietrzu i 0 – chów ekologiczny. Jajka pochodzące z tradycyjnych hodowli mają mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a więcej witamin A, E, kwasów omega-3 i beta-karotenu.
Najzdrowszym i lekkostrawnym sposobem podania jest tzw. jajko na miękko, z lekko ściętym białkiem i płynnym żółtkiem lub jako lekko ścięta jajecznica.
Ile cholesterolu w jajku
Tradycyjne spożywanie dużej ilości jajek w święta nasuwa pytanie, czy zawarty w nich cholesterol jest niebezpieczny i czy powinniśmy się go wystrzegać? Cholesterol to najważniejszy sterol pochodzenia zwierzęcego, występujący we wszystkich tłuszczach zwierzęcych. W naszym organizmie potrzebuje go każda komórka, ponieważ przyczynia się m.in. do budowy błony komórkowej. Potrzebujemy go zwłaszcza w momentach intensywnego wzrostu i rozwoju. W jajku stanowi około 2,5% suchej masy żółtka. Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe potwierdzają, że spożywanie takiej ilości cholesterolu nie ma wpływu na jego zawartość we krwi. Codzienne jedzenie jajek dla zdrowych osób nie jest zatem szkodliwe.
Bardziej niebezpieczne są tłuszcze nasycone, których nadmierne spożycie wraz z cholesterolem zwiększa ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Specjaliści od żywienia radzą przeciwdziałać miażdżycy poprzez zwiększenie witamin i substancji o charakterze antyoksydacyjnym w naszej diecie. - Najlepsza jest do tego żywność wzbogacona w kwasy tłuszczowe omega-3 i produkty pre i pro biotyczne, takie jak jogurty i kefiry, bogate w żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Mają one zdolność asymilowania cholesterolu i rozkładania kwasów żółciowych. – radzi Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse.
Sprawdź też:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ