Mam ogromne problemy z trądzikiem. Słyszałem, że odpowiednia dieta może korzystnie wpłynąć na walkę z nim. Czy to prawda?
Faktycznie, dobierając odpowiednio pożywienie można odnieść sukces w walce z trądzikiem.
Należy wystrzegać się produktów zawierających aromaty syntetyczne oraz barwniki, czyli słodycze, napoje, sztuczne soki, ponadto kawę, kakao, czekoladę, alkohol i papierosy. Wpływ na cerę mają tłuszcze zwierzęce, więc należy unikać smażenia na tłuszczach wielokrotnego użycia – fast foodów.
Orzeszki ziemne i importowane owoce morza, gdy są źle przechowywane, mogą nasilić trądzik. Podobnie drażniące przyprawy – te z dużą ilością pieprzu, ostrej papryki i octu. Dobrze ograniczyć sól w diecie – wydalamy ją przez skórę, drażniąc gruczoły łojowe.
Jedzenie powinno się wybierać tak, aby zawierało jak najwięcej witaminy A, B2, C, E i cynku. Napar z bratka ma kojące działanie na cerę.
Najlepiej wybierać produkty wysokobłonnikowe, jak otręby pszenne, owsiane, płatki żytnie, pszenne, musli. Do picia duże ilości wody mineralnej oraz produkty fermentacji mlekowej – jogurt, kefir, maślanka, ale tylko naturalne. Źródłem cynku jest soja, soczewica, pestki dyni, płatki owsiane, żytnie, pszenne, słonecznik, kiełki pszenicy, drożdże, owoce morza. Korzystny wpływ na cerę mają świeże warzywa zielone oraz żółte i pomarańczowe owoce.