Smaku domowego ciasta nie da się z niczym porównać - szarlotki czy serniki przypominają nam beztroskie czasy dzieciństwa. Jeżeli jednak jesteśmy na diecie, to jedzenie tradycyjnych słodkości jest niewskazane. Poznaj pomysły na zdrowe alternatywy - przepisy na dietetyczne ciasta!

Fit blok czekoladowy

To dietetyczne ciasto zachwyci wszystkich tych, którzy kochają tradycyjny, ciemny blok czekoladowy.

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • 100 g ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 300-400 ml wody
  • bakalie

W dużej misce umieść wymienione składniki i zblenduj na blendujemy na gładką masę. Ciasto przelej do formy do pieczenia, posmarowanej olejem kokosowym. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Niewiele osób wie, że kaszę gryczaną można wykorzystać jako bazę do słodkiego przysmaku! Wyjdź poza schemat i przygotuj pyszne, lekkie ciasto gryczane.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 60 g otrębów gryczanych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody

Kaszę ugotuj i ostudź. Orzechy drobno posiekaj, a następnie zblenduj wszystkie składniki poza białkami jajek. Dodaj je do masy, gdy będzie już jednolita, a następnie wymieszaj całość łyżką. Całość przelej do formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.



Razowy pomarańczowiec

Lubisz orzeźwiający smak cytrusów? Teraz może być on obecny także w pysznym, zdrowym cieście domowej roboty, które w dodatku możesz błyskawicznie przygotować!

Składniki:

  • 250g mąki żytniej typ 2000
  • 200 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 jajka
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło zblenduj z ksylitolem na jednolitą masę. Później stopniowo dodawaj jajka. W osobnej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj startą skórkę pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Tę część ciasta połącz z masą jajeczną i ponownie zblenduj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.



Jagielnik na zimno

Czas na przepis, który na pewno pokochają fani sernika na zimno! Ma on słodki smak, a do tego zawiera niemało błonnika.

Składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 garście daktyli

Kaszę wsyp do gotującego się mleka i wody i trzymaj na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie gotowania dodaj rozdrobnione daktyle. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę. Możesz ją również wzbogacić o dowolne składniki – kakao, wiórki kokosowe czy bakalie. Gotową masę przełóż do tortownicy lub szklanek czy pucharków. Całość podawaj po schłodzeniu i ozdobieniu daktylami lub cynamonem.



Buraczane brownie

Brownie staje się w Polsce coraz bardziej popularne - i trudno się temu dziwić! Jego głęboki smak jest po prostu wyjątkowy. Poznaj nasz przepis na zdrowe brownie z buraków!

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki
  • puszka białej fasoli
  • duża łyżka masła orzechowego
  • 6 daktyli
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Fasolę opłucz, zaś czekoladę połam na kawałki. Składniki (oprócz jaj) zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj jajka, przelej masę do formy i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.



Jeśli powyższe przepisy Cię zainteresowały, odwiedź Centrum Dietetyczne Naturhouse, położone najbliżej Twojego miejsca zamieszkania - nasi dietetycy chętnie podzielą się z Tobą sprawdzonymi przepisami na ciasta dietetyczne i inne zdrowe przysmaki!


Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka