Ekspert radzi

mgr Beata Prusińska - dietetyk Naturhouse

Czy nietolerancja może być groźna?

Najlepszym sposobem poradzenia sobie z nietolerancją pokarmową jest zastosowanie diety eliminacyjnej, która zazwyczaj wycisza dolegliwości. Jednak jeśli narażanie na nietolerowany pokarm było długotrwałe, często konieczne jest również odpowiednie leczenie. Warto rozważyć wprowadzenie diety przeciwzapalnej, która przyczyni się do zmniejszenia stanu zapalnego oraz złagodzi objawy.

 

Problemy żołądkowe, duszności, niedoczynność tarczycy… Dolegliwości, z którymi od wielu lat się zmagamy, mogą mieć nieoczekiwaną przyczynę. Warto sprawdzić, czy nie odpowiada za nie nietolerancja pokarmowa.

NIEZWIĄZANE ZE SOBĄ PROBLEMY: WYSYPKA, MIGRENA CZY PRZEWLEKŁE SCHORZENIA, TAKIE JAK DEPRESJA, CHOROBA HASHIMOTO LUB MIAŻDZYCA, MOGĄ MIEĆ JEDNO, CAŁKIEM NIEOCZEKIWANE WYJAŚNIENIE – NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ, KTÓRA JEST TRUDNA DO WYKRYCIA. Lekarz pierwszego kontaktu zazwyczaj odsyła do specjalisty, a ten z kolei diagnozuje i leczy dolegliwości, na które się uskarżamy, nie sprawdzając ich źródła. Tymczasem wszystko może mieć prozaiczną przyczynę: jeśli latami, a nawet przez całe życie, mamy problemy ze zdrowiem, może po prostu szkodzi nam to, co jemy.


CZY JESTEŚMY NIETOLERANCYJNI?

Jeśli tak, możemy nawet o tym nie wiedzieć! Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa może się bowiem ukrywać za problemami zdrowotnymi. Ta podstępna dolegliwość to nic innego, jak nadwrażliwość organizmu na konkretny składnik pożywienia. Trudno jest postawić właściwą diagnozę, bo objawy przyjmują najróżniejszą postać. Nietolerancja może dać o sobie znać zarówno przez uporczywe wzdęcia, nadwagę, jak i wywołać astmę, trądzik, atopowe zapalenie skóry, migreny, zaburzenia koncentracji, zmęczenie, wahania nastroju, a nawet zapalenie stawów, osłabienie i bóle mięśni. Przy nietolerancji pokarmowej nic nie jest oczywiste. Narażeni jesteśmy na pełne spektrum objawów, pojawiających się w wielu narządach jednocześnie, a także w różnym czasie. Wykrycie sprawcy tego zamieszania utrudnia fakt, ze nietolerancja bywa mylona z alergią. Tymczasem to dwa różne schorzenia.

GROŹNA DOLEGLIWOŚĆ

Za nietolerancję pokarmową odpowiada wiele produktów. Najczęściej spotykana jest nadwrażliwość na nabiał, gluten, jaja, orzechy, ryby, owoce morza, zboża, przyprawy. Dolegliwość dotyka częściej osoby, których organizm nie toleruje laktozy. To choroba cywilizacyjna. Winą za nią obarcza się uprzemysłowienie produkcji, zanieczyszczenie środowiska, modyfikacje genetyczne żywności. Nietolerancja może być immunologiczna i nieimmunologiczna. Ta pierwsza jest związana z nadmierną ilością przeciwciał IgG, które pod wpływem reakcji na pokarm atakują organizm. Ta druga wynika z zaburzeń procesu trawienia i łączy się z nietolerancją np. laktozy czy fruktozy.


NA TROPIE PROBLEMU

Aby ustalić, czy cierpimy na nietolerancję pokarmową, musimy wykonać kilka badań. W pierwszej kolejności warto zrobić test na celiakię, który wykrywa obecność trzech typów przeciwciał, charakterystycznych dla tej choroby. Dzięki niemu sprawdzimy, czy nasz organizm toleruje gluten. Z kolei test na nietolerancję pokarmową pozwoli oszacować ilość przeciwciał typu IgG w organizmie. Wykaże on, czego nie tolerujemy. Z kolei badając przeciwciała przeciwjądrowe ANA można dowiedzieć się, czy istnieje podejrzenie choroby autoimmunologicznej w naszym organizmie. Na koniec warto sprawdzić poziom witaminy D3. Otóż, niektórzy naukowcy zauważyli związek pomiędzy jej niedoborem a występowaniem chorób auto immunologicznych. Warto zatem to sprawdzić!


SPOSOBY NA NIETOLERANCJĘ

Specjaliści twierdzą, że przy leczeniu objawów zasadnicze znaczenie ma to, czym się odżywiamy. Większość lekarzy i pacjentów poleca dietę eliminacyjną, która polega na usunięciu z jadłospisu tych produktów, których nie tolerujemy. W większości przypadków objawy ustępują już po około trzech miesiącach. Wielu ekspertów opowiada się za nieco innym rozwiązaniem: dieta  przeciwzapalna. Polega ona na wprowadzeniu do menu odpowiednich produktów, np. ananasa, który zawiera bromelainę, rozkładającą białka. A co, jeśli zmiana nawyków żywieniowych nie wystarczy? Wówczas warto skorzystać z pomocy lekarza, który zaleci przyjmowanie odpowiednich leków.

 


Artykuł pochodzi z czasopisma Peso Perfecto dostępnego we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse.


Co w aktualnym numerze?>>

 

Zachęcamy do lektury!