Bogactwo smaków i zapachów sprawia, że dla wielu osób jedzenie jest niczym pasja, która popycha do odkrywania coraz to nowszych aromatów. Istnieją jednak potrawy, których spożycie jest niezwykle ryzykowne - mogą one doprowadzić nawet do śmierci! Poznaj potrawy, które jedzą tylko najodważniejsi.


Ryba fugu

Jedna z najbardziej toksycznych w naturze substancji - tetrodotoksyna - występuje właśnie w rybie fugu, która jest bardzo cenionym przysmakiem w Japonii. Osoby, które chcą przygotowywać rybę do spożycia, muszą odbyć szkolenie, które trwa aż siedem lat - niezbędne jest bowiem bardzo dokładne i szybkie usunięcie trujących części ryby (między innymi jej wątroby). Niestety, każdego roku i tak co najmniej kilkanaście osób umiera z powodu spożycia źle oprawionej ryby. Co ciekawe, naukowcy odkryli, że wysoka toksyczność fugu wynika z jej diety - hodowana w warunkach sztucznych jest pozbawiona trujących właściwości.


Maniok

Jest to niezwykle popularna na Czarnym Lądzie roślina, stanowiąca gdzieniegdzie wręcz podstawę diety. Zwykle wyrabia się z niego bardzo pożywną mąkę Przed spożyciem należy go jednak odpowiednio przygotować, a przede wszystkim - umyć. Liście oraz korzenie manioku zawierają cyjanek, który jest substancją zabójczą dla ludzi - nawet w niewielkich ilościach.


Ośmiornica san nak ji

To kolejna potrawa, która jest popularna w Japonii, a także w Korei. Całą “radością” jedzenia ośmiornicy jest to, że w momencie spożywania… jest ona żywa, a jej macki łaskoczą podniebienie smakosza. Ponieważ jednak głowonóg broni się przed śmiercią, możliwe jest uduszenie się podczas próby spożycia san nak ji. Co roku z tego powodu umiera około sześciu osób. Nie odstrasza to jednak żądnych wrażeń miłośników egzotycznych dań!


Owoc ackee

Wygląda on bardzo atrakcyjnie - wiele osób na pewno chętnie by go spróbowało, gdyby nie fakt, że sięgając po ackee, ryzykuje się własnym życiem! Zawiera on silnie toksyczną hypoglicynę - znajduje się ona głównie w skórce oraz nasionach. Bardzo ważne jest zatem precyzyjne oddzielenie ich od jadalnego miąższu. Owoc może być zbierany tylko przez krótki okres czasu - zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe owoce są trujące.


Wielka żaba rycząca

Choć z jedzenia żab słyną głównie Francuzi, to żaba, która wydaje dźwięki podobne do byka, jest przysmakiem w Namibii. Afrykańscy smakosze przed spożyciem usuwają jedynie skórę płaza oraz wnętrzności, podczas gdy amerykańscy szefowie kuchni przyrządzają jedynie nogi żaby. Niedojrzałe osobniki zawierają bardzo silnie toksyczne substancje, które mogą doprowadzić do niewydolności nerek.


W celu ułożenia diety, która będzie służyła Twojemu zdrowiu i samopoczuciu - i na pewno nie zagrozi Twojemu życiu - warto udać się do dietetyka. Specjaliści od reedukacji żywieniowej z Centrów Dietetycznych Naturhouse dobiorą dla Ciebie odpowiedni plan żywieniowy i podpowiedzą, jak dbać o swoje zdrowie każdego dnia!

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka