bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Pyszne makarony

13 listopada 2018

 



Makaron z cukinią, kurczakiem i kurkami

Składniki:

  • 200 g makaronu tagiatelle z pełnego ziarna
  • 150 g kurek
  • 1 mała cukinia
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurki oczyścić i dokładnie umyć, większe przekroić na połówki. Cukinię pokroić w cienkie plastry bądź kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć grzyby przez ok. 5 min, dodać cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 8 min. Powstały sos podawać z makaronem. Posypać startym parmezanem i  natką pietruszki

 



Krewetki z pappardelle


Składniki:

  • 250 g opakowanie krewetek koktajlowych
  • odrobina posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • nać pietruszki
  • makaron razowy papardelle


Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony w plastry czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Wrzucić rozmrożone i osuszone krewetki, smażyć ok. 3-4 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.

 



Makaron z pomidorami w szpinakowym pesto

Składniki:

  • 100g makaronu z pełnego ziarna
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 200g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki kremowego jogurtu.

Szpinakowe pesto:

  • szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pesto umieścić w misce i miksować blenderem na gładką masę.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i wciśniętym ząbkiem czosnku. Łyżkę oliwy rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć kawałki piersi kurczaka na złocisty kolor, dodać pomidory koktajlowe przekrojone na połówki i podsmażać jeszcze kilka minut. Następnie dodać makaron, pesto wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia, na końcu dodać jogurt i wszystko razem wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 



Tagliatelle z wołowiną

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 500 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g makaronu razowego typu wstążki (lub innego razowego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Wołowinę pokroić w cienkieplastry i podsmażyć. Przełożyć do garnka i dusić do miękkości.

Zrobić sos: połączyć jogurt i sok z cytryny, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone cebulę, czosnek i grzyby, dusić kilka minut na małym ogniu. Do podduszonych grzybów z cebulą i czosnkiem dodać sos jogurtowy i uduszoną wołowinę. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron ugotować al dente, wyłożyć na talerz, polać sosem grzybowym, posypać natką pietruszki.

 

SMACZNEGO!

 

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.