Pyszne makarony

« Wróć do listy aktualności

 



Makaron z cukinią, kurczakiem i kurkami

Składniki:

  • 200 g makaronu tagiatelle z pełnego ziarna
  • 150 g kurek
  • 1 mała cukinia
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurki oczyścić i dokładnie umyć, większe przekroić na połówki. Cukinię pokroić w cienkie plastry bądź kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć grzyby przez ok. 5 min, dodać cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 8 min. Powstały sos podawać z makaronem. Posypać startym parmezanem i  natką pietruszki

 



Krewetki z pappardelle


Składniki:

  • 250 g opakowanie krewetek koktajlowych
  • odrobina posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • nać pietruszki
  • makaron razowy papardelle


Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony w plastry czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Wrzucić rozmrożone i osuszone krewetki, smażyć ok. 3-4 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.

 



Makaron z pomidorami w szpinakowym pesto

Składniki:

  • 100g makaronu z pełnego ziarna
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 200g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki kremowego jogurtu.

Szpinakowe pesto:

  • szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pesto umieścić w misce i miksować blenderem na gładką masę.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i wciśniętym ząbkiem czosnku. Łyżkę oliwy rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć kawałki piersi kurczaka na złocisty kolor, dodać pomidory koktajlowe przekrojone na połówki i podsmażać jeszcze kilka minut. Następnie dodać makaron, pesto wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia, na końcu dodać jogurt i wszystko razem wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 



Tagliatelle z wołowiną

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 500 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g makaronu razowego typu wstążki (lub innego razowego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Wołowinę pokroić w cienkieplastry i podsmażyć. Przełożyć do garnka i dusić do miękkości.

Zrobić sos: połączyć jogurt i sok z cytryny, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone cebulę, czosnek i grzyby, dusić kilka minut na małym ogniu. Do podduszonych grzybów z cebulą i czosnkiem dodać sos jogurtowy i uduszoną wołowinę. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron ugotować al dente, wyłożyć na talerz, polać sosem grzybowym, posypać natką pietruszki.

 

SMACZNEGO!