bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

PRZEPISY NA PRZEKĄSKI

Sałatka brokułowa

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

1 brokuł
200 g sera a`la feta (najlepiej chudy)
garść pestek z dyni
kiełki (sojowe, rzodkiewki lub inne)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu light
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 15 minut
GOTOWANIE 1 minuta

1. BROKUŁ PODZIELIĆ na różyczki, sparzyć wrzątkiem lub gotować al dente. Ser pokroić w kostkę. Połączyć z różyczkami brokułu (nie mieszać zbyt mocno), kiełki pokroić drobno i wymieszać
z resztą produktów.
2. WYMIESZAĆ JOGURT z majonezem i czosnkiem (opcjonalnie). Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
3. CAŁOŚĆ WYŁOŻYĆ na półmisek lub talerz, na końcu uprażyć pestki dyni i posypać nimi sałatkę. Uwaga! Ser feta jest słony, więc potrawy nie trzeba już solić. Pieprz dodać według uznania.

 

Sałatka z selera naciowego i kurczaka

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

mieszanka sałat: rukoli, roszponki, masłowej
1 duże jabłko (najlepiej kwaskowate)
2 gałązki selera naciowego
pół piersi kurczaka
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
garść orzechów włoskich
sól i pieprz
mieszanka ziół do sałatek
jogurt naturalny
sok z cytryny do skropienia

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 minut
GOTOWANIE 10 minut

1. OPŁUKAĆ I OSUSZYĆ sałaty. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Oczyścić seler i pokroić w krążki.
2. WYMIESZAĆ PRODUKTY. Pierś z kurczaka umyć, posolić i popieprzyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
3. PODSMAŻONĄ PIERŚ ostudzić i wyłożyć na sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami. Jogurt wymieszać z przyprawami i polać nim całość. Podawać na dużym talerzu z grzankami.

 

PRZEPISY NA ZUPY

Zupa z czerwonej papryki z limonką

SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB

4 małe czerwone papryki pomidorowe
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 l bulionu (może być wywar z warzyw lub z 2 kostek Kiluva)
skórka z 1 limonki lub małej cytryny
sól, pieprz
paseczki limonki lub cytryny, lub świeża bazylia do dekoracji

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 10 minut
GOTOWANIE 20 minut

1. PAPRYKĘ oczyścić i drobno pokroić, posiekać cebulę, razem dusić na oliwie w zakrytym rondlu przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, żeby nic nie przywarło do dna.
2. DODAĆ WYCIŚNIĘTY czosnek i chili pokrojone w talarki oraz przecier pomidorowy. Wlać połowę bulionu, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić przez 10 minut. Nieco przestudzić.
3. CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ na gładkie piure. Następnie dodać pozostały bulion, startą skórkę i sok z limonki lub cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować i od razu podawać. Każdą
porcję zupy można ozdobić skórką z limonki lub cytryny, ewentualnie listkami świeżej bazylii.

 

 

Krem z cukinii

SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB

1 cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże miękkie pomidory
2 małe twarde pomidory
1 l bulionu (może być wywar z warzyw lub z 2 kostek Kiluva)
gałka muszkatołowa
świeży imbir
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
rzeżucha lub natka pietruszki

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 minut
GOTOWANIE 20 minut

1. CEBULĘ POKROIĆ w kosteczkę, zeszklić na patelni, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Cukinię pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem przez ok. 5 minut. Wszystko przełożyć do garnka, dodać bulion.
2. MIĘKKIE POMIDORY SPARZYĆ, obrać i pokroić, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać drugi wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, imbir, sok z cytryny, sól i pieprz.
3. KREM PRZELAĆ do głębokiego talerza lub miseczki, na wierzchu udekorować rzeżuchą lub natką pietruszki oraz pokrojonym w kosteczkę pomidorem (twardym).

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.