bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Jak gotować, żeby było smacznie, szybko i zdrowo? Poznaj sprawdzone sposoby

Wiele osób uważa, że nie sposób szybko przygotować posiłków, które będą jednocześnie pyszne i pełnowartościowe. Jeśli Ty też tak myślisz, dziś pokażemy Ci, że to jednak możliwe. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przekonaj się, że smaczne i  zdrowe odżywianie nie wymaga spędzania w kuchni całego dnia. A zatem – nie traćmy czasu!


Planuj i zapisuj

Na początku przygody z rozpisywaniem menu możesz mieć wrażenie, że zajmuje Ci to mnóstwo czasu i jest bardzo męczące. Jednak, jeśli zastanowisz się, ile czasu każdego dnia tracisz na zastanawianie się „co zjeść?”, to nagle okaże się, że planowanie jadłospisu ułatwia Ci życie i pozwala uniknąć niepotrzebnych rozterek co kilka godzin. Jak rozpisać menu?

  • planuj posiłki na 3-4 dni i od razu zapisuj sobie, co potrzebujesz kupić,

  • na zakupy zabieraj listę wszystkich potrzebnych produktów – w ten sposób zaoszczędzisz czas i unikniesz kupowania niepotrzebnych rzeczy,

  • zanim zaczniesz planować, przygotuj sobie listę ulubionych potraw i pogrupuj je w kategorie (śniadania, II śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje) – zadbaj, aby każdego dnia było w menu coś, co naprawdę lubisz,

  • pamiętaj, aby każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja warzyw,

  • spróbuj układać posiłki tak, aby wykorzystywać podobne produkty, dzięki czemu nie będziesz marnować jedzenia,

  • uwzględnij swoje plany i to, jaką ilością czasu na gotowanie dysponujesz,

  • szukaj w wolnych chwilach nowych inspiracji – przepisów i produktów, które mogą Ci zasmakować i urozmaicić Twoje menu.

Myśl i gotuj przyszłościowo

Gotujesz kaszę, makaron lub ryż? Wrzuć do garnka dodatkową porcję, aby wykorzystać ją do kolejnego posiłku, który wcale nie musi być tego samego dnia. Wiele produktów można ugotować i bezpiecznie wykorzystać na następny dzień. Najważniejsze, aby pamiętać o właściwym przechowywaniu (wystudź jak najszybciej, zamknij w pojemniku, schowaj do lodówki). To samo możesz zrobić z mięsem i warzywami. To świetny sposób na przygotowanie tak zwanych lunchboxów, które możesz zabrać ze sobą niemal wszędzie.


Zamrażanie

Wiele produktów spożywczych zachowuje niemal wszystkie swoje wartości, kiedy zostają zamrożone. Jeśli pieczesz domowy chleb – zrób go więcej i część zamroź. Kiedy będzie Ci się kończyć pieczywo, wyciągnij go wieczorem, a rano będziesz mieć świeży i gotowy do zjedzenia chleb. Podczas przygotowywania soków lub koktajli przygotuj i pokrój więcej owoców. Ich nadmiar pogrupuj, wrzuć do woreczków i zamroź. Gdy przyjdzie czas na kolejny sok wyciągniesz tylko odpowiedni woreczek – teraz możesz cieszyć się zaoszczędzonym czasem i brakiem bałaganu. Jeśli planujesz mrozić warzywa lub mięso, warto wcześniej je przygotować: umyj, obierz, pokrój odpowiednio i pogrupuj na zasadzie konkretnych porcji.


Wykorzystaj wolną chwilę

Masz wolne 5 minut? Czekasz, aż zagotuje się woda na kawę lub skończy cykl prania? Świetnie! Wykorzystaj tę chwilę na przygotowanie składników do posiłku. Przykład? Obierz i pokrój warzywa, które będą potrzebne następnego dnia i schowaj je do pudełka.

Gotuj sprytnie

Jeśli możesz zrobić coś przy mniejszym nakładzie czasu i zaangażowania – wykorzystaj to również w kuchni – zachęca Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse – dzięki planowaniu posiłków łatwiej będzie Ci zachować zbilansowanie w swojej diecie, a odzyskany czas możesz przeznaczyć na cieszenie się posiłkami. I pamiętaj, że jedzenie „w biegu” nie sprzyja Twojemu zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowego odżywiania? Zapisz się na konsultację w wybranej placówce Naturhouse i porozmawiaj osobiście z dietetykiem.


Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.