bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Letnia sałata


Składniki:

  • ¼ główki sałaty lodowej lub rzymskiej
  • garść roszponki i garść rukoli
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki oliwy oleju
  • ser pleśniowy (camembert lub brie)
  • truskawki i kiwi


Przygotowanie:

Sałaty umyć, podrzeć na kawałki i umieści w misce. Pestki słonecznika uprażyć na łyżeczce oleju i posypać nimi sałatę. Sok z pomarańczy i limonki wycisnąć i dodać do reszty.  Owoce obrać, razem z serem pokroić na duże kawałki i dodać do sałat. Wszystko razem wymieszać. Podawać tuż po przygotowaniu, aby sałaty były świeże i kruche.


 

Potrawka z soczewicy

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
  • 1 por pokrojony w grube krążki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe słodkie pomidory
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • kilka różyczek brokułów
  • 100g fasolki szparagowej
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym ok. 20 min, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać pora, zmiażdżony czosnek, pomidory i paprykę pokrojone w kostkę i fasolkę pokrojoną na kawałki. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na końcu dodać bazylię. Można dodać szklankę soku pomidorowego, aby potrawka była rzadsza i podawana w formie zupy.


 

Piwny indyk

 

Składniki:

  • 250 g piersi indyka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki razowej

Sos:

  • szklanka jasnego piwa
  • 2/3 szklanki bulionu z kostki warzywnej KILUVA
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta cukry trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie sosu:

Na łyżce oliwy podsmażyć (3 minuty) posiekaną cebulę i papryki pokrojone w cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać piwo i bulion. Po zagotowaniu dodać tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotować kilka minut pod przykryciem i odstawić z ognia. Przygotować 4 kotlety z piersi indyka, lekko rozbić i oprószyć sola i pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przygotowane kotlety z obu stron. Natępnie przełożyć do rondelka z sosem i dusić ok. 20 min. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Podawać z łyżką makaronu razowego lub brązowego ryżu.


 

Gorące śliwki


Składniki:

  • 6 śliwek
  • 1 łyżeczka cukry trzcinowego
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 1 szklanki maki razowej
  • 1 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Śliwki podzielić na połówki, wydrążyć pestki i pokroić na plastry. Włożyć do miski, posypać cukrem i polać wiśniówką, dokładnie wymieszać i ułożyć w naczyniach żaroodpornych (1 naczynko dla 1 osoby)

Kruszonka: do miski wsypać mąkę, cukier, dodać stopione masło i dokładnie wymieszać.

Posypać owoce kruszonką na wierzchu, aby kruszonka miała możliwość się zapiec. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, piec w temp 180°C. Można podawać z bita śmietaną (light).

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.