• Porady dietetyczne

  • Smaczne przepisy

  • Ciekawostki

wielkanoc_2.jpg

Przygotuj się na Wielkanoc

2017-04-10

Święta są tym momentem, w którym często z powodu otaczających nas pokus porzucamy dietę i rezygnujemy z odchudzania, które rozpoczęliśmy. Co więc zrobić, gdy brakuje nam asertywności i jak przetrwać wspólne biesiadowanie przy świątecznym stole?

aktualnosc-piekna-skora.jpg

3 kroki do zdrowej skóry

2017-03-31

Po zimie Twoja skóra jest przesuszona i pozbawiona blasku? Sprawdź co zrobić, aby odzyskała zdrowy promienny wygląd – poznaj rady dietetyka Naturhouse.

aktualnosc_kiszonki.jpg

Dlaczego warto jeść kiszonki?

2016-12-01

Dostępne w okresie zimowym warzywa pozostawiają wiele do życzenia, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Co więc jeść, aby wzbogacić codzienną dietę w odpowiednie składniki odżywcze, minerały i witaminy? Odpowiedź jest prosta  - kiszonki.

cukier-new.jpg

Masz cukrzycę? Zadbaj o prawidłową dietę

2016-11-14

Wbrew powszechnej opinii dieta osób kontrolujących poziom cukru we krwi nie odbiega znacząco od zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych lub dbających o smukłą sylwetkę. Jeśli jednak borykasz się z problemem cukrzycy, a Twoje nawyki żywieniowe nie należą do najzdrowszych, warto pomyśleć o ich zmianie.

aktualnosc-wiosenne-oslabienie.jpg

Jak pokonać wiosenne osłabienie?

2016-03-29

Zimowa dieta uboga w świeże warzywa i owoce daje Ci się we znaki? Wiosenne przesilenie dopada każdego. Niestety najbardziej odczuwają je kobiety - gdy włosy tracą blask, cera jest poszarzała, a paznokcie łamią się i rozdwajają. Znamy jednak sposoby by temu zapobiec!

karp-aktualnosc.jpg

Karp w roli głównej

2016-12-16

Od wieków jest najważniejszym bohaterem wieczerzy wigilijnej. Ten tak istotny element naszej tradycji nie pochodzi jednak z Polski. Ojczyzną karpia są zlewiska mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, a więc południowo-wschodnia Europa i zachodnia Azja.

imbir-aktualnosc.jpg

Imbir – bogactwo ukryte w korzeniu

2016-12-02

W tradycji dalekiego wschodu stosowany był jako afrodyzjak. W kosmetyce ceniony jest jako składnik produktów wyszczuplających oraz zwalczających cellulit. Poprawia ukrwienie mózgu – wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Przede wszystkim jednak, silnie rozgrzewa i może być stosowany w leczeniu przeziębień.

dynia-aktualnosc.jpg

3 powody, by jeść dynię

2016-09-08

Gdy lato chyli się ku schyłkowi, na naszych stołach pojawia się piękna pomarańczowa dynia. Stanowi ona nie tylko wspaniałą ozdobę jesiennego ogrodu, ale też jest fantastycznym materiałem kulinarnym.

aktualnosc-bob.jpg

3 powody, dla których warto sięgać po bób

2016-06-14

Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego  specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.