Kojarzą się z latem i słońcem. Kuszą nie tylko apetycznym wyglądem, ale też pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Wysoka zawartość żelaza chroni przed anemią; sole organiczne polepszają metabolizm i oczyszczają jelita; fosfor i wapń wzmacniają kości; a magnez odkwasza organizm.

W truskawkach znajdziemy też wyjątkowy składnik - fitocydy - zawierają go też czosnek i cebula - które działają bakteriobójczo.

Lody truskawkowe

  • Trudność: łatwe
  • Przygotowanie: 20 min
  • Mrożenie - 3 h


Składniki (dla 3-4 osób):

  • 300 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 kubeczki lub salaterki

Przygotowanie:

1) Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.

2) W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać drugą połowę jogurtu, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałki truskawki. Wszystko wymieszać.

3) Do kubeczków delikatnie wlać po połowie obu mas tak, aby masy nie połączyły się w jednolitą całość i można było rozróżnić 2 kolory. Zamrozić.

Smacznego!

 



Przepis pochodzi z Peso Perfecto numer 2 (15) 2012r.

Zachęcamy do lektury magazynu!