Odchudzanie po 40 roku życia
03 kwietnia 2018
Każdy wiek jest dobry do tego, by zrealizować swoje marzenia o szczupłej sylwetce i pięknie wyglądającej skórze. Jednak, wraz z upływem czasu, nasze ciała się zmieniają, a odchudzanie powinno przebiegać w nieco inny sposób. Dowiedz się, jak powinno wyglądać odchudzanie po 40!
Dlaczego po 40 tyjemy?
Wiele osób po 40 zaczyna mieć problemy z nadmierną masą ciała. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele: po pierwsze, metabolizm wraz z wiekiem staje się coraz wolniejszy. Po drugie, u kobiet w okresie menopauzy zmniejsza się ilość hormonów: estrogenu i progesteronu, a wzrasta poziom androgenów, które sprzyjają występowaniu otyłości brzusznej. Dodatkowo, wahania hormonalne towarzyszące menopauzie często prowadzą do wzmożonego apetytu na słodycze. U mężczyzn obniża się natomiast poziom testosteronu, przez co u panów również odkłada się więcej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, po 40 roku życia większość Polaków nie jest wystarczająco aktywna fizyczne, co zdecydowanie sprzyja tyciu.
Od czego zacząć odchudzanie po 40
Pierwsze kroki odchudzania po 40 nie różnią się znacząco od tych, które należy podjąć w celu schudnięcia w młodszym wieku - najpierw należy przeanalizować swój dotychczasowy jadłospis oraz ilość aktywności fizycznej. Warto wypisać sobie na kartce, co jemy każdego dnia - nie pomijajmy żadnych przekąsek ani napojów! Następnie oszacujmy ilość kalorii, jakie przyjmujemy i postarajmy się wyeliminować najbardziej sprzyjające tyciu produkty. Teraz będziemy zastępować je zdrowymi, pełnowartościowymi daniami, które przyspieszą nasz metabolizm i pomogą w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Co jeść, by zdrowo chudnąć po 40 roku życia
Podstawą odchudzania po 40. roku życia powinno być spożywanie pięciu posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. W diecie na pewno nie powinno zabraknąć błonnika (znajdziemy go w kaszach, razowym pieczywie, makaronach, płatkach owsianych), który pobudzi jelita do pracy i pozwoli pozbyć się wzdęć, a także nabiału. Jest on bogaty w wapń, który zapobiega wystąpieniu osteoporozy (z racji spadku poziomu estrogenu we krwi, są na nią narażone zwłaszcza kobiety po menopauzie). Należy także znacząco ograniczyć ilość przyjmowanych cukrów prostych - po słodycze sięgamy jedynie okazjonalnie, tak samo jak po pszenne pieczywo! W diecie nie powinno zabraknąć owoców - jednak, ponieważ zawierają one fruktozę (a więc również cukier prosty) zjadajmy ich nie więcej niż 250 gramów dziennie. Istotną rolę w odchudzaniu po 40 roku życia pełnią zdrowe kwasy tłuszczowe, które znajdziemy na przykład w rybach morskich, orzechach czy oliwie z oliwek - ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, na którą - po 40 roku życia - jesteśmy bardziej narażeni. Poza odpowiednią dietą odchudzającą, potrzebny jest także ruch - minimum pół godziny dziennie - dzięki któremu metabolizm zdecydowanie przyspieszy.
Aby mieć pewność, że chudniemy zdrowo, warto udać się do poradni dietetycznej. Najlepszych specjalistów od skutecznego odchudzania (także po 40) spotkasz natomiast w Centrach Dietetycznych Naturhouse - nie zwlekaj więc i umów się na wizytę!
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ