bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Co roku 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To chyba najczęściej rozpoznawalne danie na Świecie uznawane jest często za fast-food. Tymczasem domowa pizza ze zdrowymi dodatkami może być świetnym pomysłem na obiad.


Trochę historii

Pierwsze wzmianki o pizzy pojawiają się już w starożytności. Płaskie okrągłe chleby stanowiły podstawę jadłospisu w Egipcie, a w Starożytnej Grecji smarowano je oliwą z czosnkiem i posypywano ziołami. Gdy zawędrowały do Włoch, dodano do nich pomidory. Pierwsza pizza najbardziej zbliżona do dzisiejszej pojawiła się, gdy do Neapolu przybyła królowa Włoch - Małgorzata Sabaudzka. Wtedy to nadworny piekarz (Raffaele Esposito) przygotował dla Małgorzaty pizzę z dodatkami odwzorowującymi kolorystycznie flagę Włoch (zielona bazylia, biała mozzarella, czerwone pomidory). Tak powstała najpopularniejsza dziś Margherita, która swą nazwę wzięła właśnie od imienia królowej. Pizza do polski przywędrowała prawdopodobnie za czasów Zygmunta Starego. Podczas jego wesela z królową Boną jako jedno z dań podano okrągły placek podany z serem, mięsem i innymi dodatkami.


Ciekawostki

  • Najdłuższa pizza została upieczona przez Włochów w 2012 roku i mierzyła 1172 metry i 97 centymetrów. Wcześniejszy rekord należał do Polaków (1010 metrów i 28 centymetrów).
  • Rekordzistką Guinessa na najszybsze przygotowanie pizzy (uformowanie pięciu spodów do pizzy o średnicy 30 cm z kul o wadze 350 g) jest Brittany Rowe. Brittany wykonała zadanie w 33,94 sekundy.
  • Najdroższą pizzą świata jest ta serwowana w Pizzerii Margo w stolicy Malty. Poza tradycyjnymi składnikami znajdują się na niej między innymi białe trufle, płatki 24-karatowego złota i mozzarella di bufala, najbardziej ceniony ser bawoli. Cena w przeliczeniu na PLN to jedyne 8 500 zł.
  • W 2001 roku Bernard Jordan (pracownik Butler's Pizza) dostarczył pizzę z Cape Town (Afryka Południowa) do Sydney w Australii. Przemierzył 11 042 km. Była to najodleglejsza dostawa pizzy w historii.


Przygotowanie

Dzięki samodzielnemu przygotowaniu pizzy mamy pewność co do jakości i pochodzenia składników, a więc jest to zdrowsze rozwiązanie. Mamy również dowolność w zakresie dodatków, które na pizzy się znajdą, możemy więc przyrządzić swoje ulubione danie. Proponujemy zatem, aby pizzę zrobić samodzielnie w domu, świętując tym samym Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pizza z pomidorami


Składniki:

Ciasto:

  • 20g drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 100 g mąki razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sos:

  • cebula
  • czosnek
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka koncentratu
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Dodatki:

  • pomidory
  • cebula
  • ser mozarella

 


 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawić na 8-10 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, ½ łyżeczki soli i na końcu wodę z drożdżami. Zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać odrobinę wody. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. W rondelku poddusić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Wszystko razem zmiksować blenderem i gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Pomidory umyć i razem z mozarellą pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Blachę wysmarować odrobiną oleju, wyrośnięte ciasto posypać mąką i przerzucić na blachę ugniatając dłońmi, starając się, by warstwa ciasta była jak najcieńsza. Na wierzchu posmarować sosem pomidorowym, ułożyć cebulę pokrojoną w krążki, ser i plastry pomidorów. Piec około 15 minut (do zarumienienia brzegów).

 

SMACZNEGO!

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.