Przepisy na...
14 listopada 2018
PRZEPISY NA PRZEKĄSKI
Sałatka brokułowa
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
1 brokuł
200 g sera a`la feta (najlepiej chudy)
garść pestek z dyni
kiełki (sojowe, rzodkiewki lub inne)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu light
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 15 minut
GOTOWANIE 1 minuta
1. BROKUŁ PODZIELIĆ na różyczki, sparzyć wrzątkiem lub gotować al dente. Ser pokroić w kostkę. Połączyć z różyczkami brokułu (nie mieszać zbyt mocno), kiełki pokroić drobno i wymieszać
z resztą produktów.
2. WYMIESZAĆ JOGURT z majonezem i czosnkiem (opcjonalnie). Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
3. CAŁOŚĆ WYŁOŻYĆ na półmisek lub talerz, na końcu uprażyć pestki dyni i posypać nimi sałatkę. Uwaga! Ser feta jest słony, więc potrawy nie trzeba już solić. Pieprz dodać według uznania.
Sałatka z selera naciowego i kurczaka
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
mieszanka sałat: rukoli, roszponki, masłowej
1 duże jabłko (najlepiej kwaskowate)
2 gałązki selera naciowego
pół piersi kurczaka
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
garść orzechów włoskich
sól i pieprz
mieszanka ziół do sałatek
jogurt naturalny
sok z cytryny do skropienia
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 minut
GOTOWANIE 10 minut
1. OPŁUKAĆ I OSUSZYĆ sałaty. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Oczyścić seler i pokroić w krążki.
2. WYMIESZAĆ PRODUKTY. Pierś z kurczaka umyć, posolić i popieprzyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
3. PODSMAŻONĄ PIERŚ ostudzić i wyłożyć na sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami. Jogurt wymieszać z przyprawami i polać nim całość. Podawać na dużym talerzu z grzankami.
PRZEPISY NA ZUPY
Zupa z czerwonej papryki z limonką
SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB
4 małe czerwone papryki pomidorowe
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 l bulionu (może być wywar z warzyw lub z 2 kostek Kiluva)
skórka z 1 limonki lub małej cytryny
sól, pieprz
paseczki limonki lub cytryny, lub świeża bazylia do dekoracji
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 10 minut
GOTOWANIE 20 minut
1. PAPRYKĘ oczyścić i drobno pokroić, posiekać cebulę, razem dusić na oliwie w zakrytym rondlu przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, żeby nic nie przywarło do dna.
2. DODAĆ WYCIŚNIĘTY czosnek i chili pokrojone w talarki oraz przecier pomidorowy. Wlać połowę bulionu, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić przez 10 minut. Nieco przestudzić.
3. CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ na gładkie piure. Następnie dodać pozostały bulion, startą skórkę i sok z limonki lub cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować i od razu podawać. Każdą
porcję zupy można ozdobić skórką z limonki lub cytryny, ewentualnie listkami świeżej bazylii.
Krem z cukinii
SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB
1 cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże miękkie pomidory
2 małe twarde pomidory
1 l bulionu (może być wywar z warzyw lub z 2 kostek Kiluva)
gałka muszkatołowa
świeży imbir
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
rzeżucha lub natka pietruszki
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 minut
GOTOWANIE 20 minut
1. CEBULĘ POKROIĆ w kosteczkę, zeszklić na patelni, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Cukinię pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem przez ok. 5 minut. Wszystko przełożyć do garnka, dodać bulion.
2. MIĘKKIE POMIDORY SPARZYĆ, obrać i pokroić, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać drugi wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, imbir, sok z cytryny, sól i pieprz.
3. KREM PRZELAĆ do głębokiego talerza lub miseczki, na wierzchu udekorować rzeżuchą lub natką pietruszki oraz pokrojonym w kosteczkę pomidorem (twardym).
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ