NUMER 3 (32) 2016

‹ Wróć do archiwum

SHAKE DYNIOWY

Składniki

  • 150 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego lub jogurtu naturalnego)
  • 1 banan (najlepiejschłodzony)
  • 1 garść pokrojonej dyni
  • cynamon do smaku
  • ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • kilka jagód goji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz jagód goji i cynamonu) miksujemy. Gotowy shake przelewamy do szklanki, posypujemy cynamonem i dekorujemy jagodami goji.


Zdaniem dietetyka - jagody goji

W Azji ich właściwości lecznicze znane są od ponad 2500 lat. Zalecane przy reumatyzmie i spadku odporności. Regulują pracę serca, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i glukozy. Dobrze wpływają na stawy, kości, wzrok, opóźniają także proces starzenia się organizmu. Pewnie dlatego nazywa się je czerwonymi diamentami Wschodu i znajdują się w czołówce na liście superżywności.


SAŁATKA Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • 1 biała rzodkiew
  • kilka różyczek kalafiora
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na zapałkę. Kalafior dzielimy na różyczki i sparzamy. Z musztardy, miodu, przypraw, oliwy i czosnku przygotowujemy gęsty sos. Zalewamy nim warzywa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do przemacerowania.

 

Zdaniem dietetyka - biała rzodkiew

Ma ostry smak, mocny aromat i mało kalorii (tylko 12 w 100 g warzywa). Zawiera sporo witaminy C, więc jest idealna na sezon jesienno-zimowy. Łagodzi zapalenie gardła oraz wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych


 

DANIE Z WOKA: POLĘDWICZKA SŁODKO-KWAŚNA Z PAPRYKĄ

Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 70 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • po ½ czerwonej i żółtej papryki
  • 70 g brokułu
  • 1 por (biała część)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Mięso kroimy w nieduże paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i tniemy w paski, cebulę w piórka, a pora na plasterki. Z cytryny wyciskamy sok. Rozgrzewamy wok do bardzo wysokiej temperatury, wlewamy do niego odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Po minucie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy warzywa. Smażymy trzy minuty, mieszając od czasu do czasu.

 

Zdaniem dietetyka - brokuł

To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Korzystnie wpływa na wzrok i reguluje poziom glukozy we krwi. Zawiera przewciwutleniacz sulforafan, który chroni przed rakiem ora ułatwia niszczenie komóre nowotworowych. Działanie to wzmacnia również łączenie brokułów z pomidorami. Warzywo jest też skarbnicą potasu – idealne dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.


KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

  • 1 kg buraków (podobnej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • ½ kwaśnego jabłka
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni C zawinięte w folię aluminiową. Na 20 minut przed końcem kładziemy na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego. Po kolejnych 10 minutach dorzucamy ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącego bulionu razem z jabłkiem i czosnkiem. Ponownie gotujemy zupę, doprawiając ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i podprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Zdaniem dietetyka - czosnek

To naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzakrzepowe i usprawnia pracę jelit. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć jego leczniczą moc. Znajdują się w nim bowiem witaminy (z grupy B, C i prowitamina A), sole mineralne (potas, magnez, wapń), a także tak rzadkie pierwiastki jak kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejsze są jednak olejk eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Czosnek najzdrowszy jest na surowo.

ARCHIWUM

Numer 1 (33) 2017
Numer 3 (32) 2016
Numer 2 (31) 2016
Numer 1 (30) 2016
Numer 4 (29) 2015
Numer 3 (28) 2015
Numer 2 (27) 2015
Numer 1 (26) 2015
Numer 4 (25) 2014
Numer 3 (24) 2014
Numer 2 (23) 2014
Numer 1 (22) 2014
Numer 4 (19) 2013
Numer 3 (19) 2013
Numer 2 (18) 2013
Numer 1 (18) 2013
Numer 4 (17) 2012
Numer 3 (16) 2012
Numer 2 (15) 2012
Numer 1 (14) 2012
Numer 4 (13) 2011
Numer 3 (12) 2011
Numer 2 (11) 2011
Numer 1(10) 2011
Numer 4(9) 2010
Numer 3(8) 2010
Numer 2(7) 2010
Numer 1(6) 2010
Numer 4(5) 2009
Numer 3(4) 2009
Numer 2(3) 2009
Numer 1(2) 2009
Numer 1(1) 2008