Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g zmielonego twarogu do 7% tłuszczu
  • 125 g jogurtu naturalnego do 3% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z ksylitolem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera i jogurtu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując dodawać ją stopniowo do ubitej masy. Rozwałkować ciasto na grubość około 1cm, a następnie wyciąć duże koła szklanką, a w środku mniejsze kółka kieliszkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut (do zarumienienia).

Smacznego!



Zdaniem dietetyka

Marzena Żurek
autorka przepisu na dietetyczne pączki

Zgodnie z tradycją Tłustego Czwartku, każdy w tym dniu powinien zjeść pączka, bo jeśli tego nie zrobi, nie będzie mu się wiodło. Średnio statystyczny Polak zjada ich 2,5 sztuki. Dzięki temu przepisowi będziemy mogli to zrobić prawie bezkarnie! Zamiana zwykłego cukru na ksylitol, mąki pszennej na orkiszową oraz zastąpienie smażenia na głębokim oleju pieczeniem, pozwalają znacząco zmniejszyć kaloryczność wypieku z 260 kcal na zaledwie 87 kcal! Ponadto oponki serowe są miękkie, puszyste i pożywne, co oznacza, że niewielką ilością można się najeść do syta.

Chcesz poznać przepisy na pieczone pączki i lekkie faworki? Odbierz je od swojego dietetyka na najbliższej wizycie! Przygotowaliśmy je specjalnie dla Ciebie!