Tłusty czwartek tuż tuż... Jak przetrwać ten dzień na diecie? Wypróbuj pączki polecane przez dietetyka Naturhouse i nie odmawiaj sobie przyjemności!

Pamiętaj jednak, aby zachować umiar. Jeden pączek zjedzony od czasu do czasu nie przekreśli Twoich osiągnięć w walce o smukłą sylwetkę. Jednak gdy odstępstwa od diety będą zdarzać się częściej, może to odbić się na Twojej wadze lub wyglądzie. 

Składniki:

  • 150g mąki pełnoziarnistej 
  • 100g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) lub 2 jabłka

Przygotowanie:

Podgrzać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę stołową mąki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po odczekaniu dodać jajka i miksować do uzyskania pianki, dodać 2 łyżki erytrolu/ksylitolu, pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wyciąć kubkiem koła. Na każde położyć dwie truskawki lub jabłka pokrojone na ćwiartki, uformować tak, aby powstała kula, rozłożyć na blaszce i odczekać 30 minut. Piec w temperaturze 1800 C przez 10-15 minut. Posypać zmielonym erytrolem. 

Smacznego!



Zdaniem dietetyka

Małgorzata Szymkowiak
autorka przepisu na dietetyczne pączki

Wiele tradycyjnych dań i deserów można "odchudzić" wprowadzając odpowiednie modyfikacje w sposobie ich przygotowania. Biały oczyszczony cukier zamień na zdrowy słodzik, a smażenie w głębokim oleju - na pieczenie. Nie wpłynie to znacznie na smak, ale zdecydowanie ograniczy ilość "pustych" kalorii.

 

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka