Obiektem Twoich zainteresowań jest dieta na redukcję tkanki tłuszczowej? Chcesz pozbyć się jej nadmiaru, ale nie wiesz, co jeść na redukcji, aby skutecznie, a zarazem bezpiecznie schudnąć? Jesteś we właściwym miejscu! Mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi.


Skuteczna redukcja

Podstawą diety redukcyjnej jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii, co ma przede wszystkim zatrzymać ich odkładanie się w postaci tkanki tłuszczowej, a jednocześnie motywuje organizm do wykorzystania tej, która została uznana za zbędną. Nie mniej, dieta na redukcję to nie głodówka. Odpowiedzialnie zaplanowana jest pełnowartościowa i zbilansowana. Posiłki na redukcji to zwykle: śniadanie, obiad, kolacja i dwie przekąski, czyli drugie śniadanie i podwieczorek. Ostatni posiłek w ciągu dnia najlepiej zjeść na około 2,5-3 godziny przed snem.

Co jeść na redukcji tkanki tłuszczowej?

W diecie na skuteczną redukcję warto zadbać o obecność takich produktów jak:

  • zielona herbata
  • kawa
  • pieprz cayenne, imbir
  • cynamon, kurkuma
  • owoce cytrusowe
  • owoce morza
  • ryby
  • produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
  • ocet jabłkowy

Ten ostatni najbezpieczniej stosować w formie sprawdzonego suplementu diety, w formie kapsułek Ocet Jabłkowy i Skrzyp Polny. Ich skład zapewnia zwiększenie uczucia sytości, pobudzenie produkcji soków trawiennych, przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, a także pobudzenie do pracy nerek. Zawartość skrzypu wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.


Przykładowe posiłki na redukcji

Mrożony jogurt z owocami leśnymi


Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego 2%
  • po 25 g borówek, malin i jeżyn
  • 15 g orzechów nerkowca

Przygotowanie

Do jogurtu dodaj umyte i osuszone owoce. Zblenduj wszystko na jednolitą masę i odstaw na godzinę do zamrażarki. W międzyczasie możesz raz lub dwa wyciągnąć pojemnik z masą i zamieszać ją. Całość podawaj z orzechami posiekanymi na drobno.


Domowy sos pesto z rukoli podawany z makaronem i kurczakiem


Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 125 g makaronu pełnoziarnistego
  • 150 g rukoli
  • 125 g jogurtu naturalnego 0,5%
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 15 g nasion słonecznika
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek
Przygotowanie:

Mięso pokrój w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzej patelnię i upraż ziarna słonecznika na złoty kolor. 

Rukolę, słonecznik i oliwę przełóż do wysokiego naczynia. Całość zblenduj na jednolitą masę. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pastę wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie dodawaj tłuszczu. Dodaj jogurt i mieszaj do chwili, kiedy sos będzie rzadki. Teraz dodaj mięso. Całość doprawiamy pieprzem i czosnkiem, i duś pod przykryciem około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze 10 minut. Polej makaron gotowym sosem.


Jak widzisz, posiłki na redukcji mogą być bardzo różne – znajdzie się i coś na obiad, i na deser. Jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawy, a zarazem dobrze zbilansowany jadłospis dla diety na redukcję tkanki tłuszczowej, koniecznie odwiedź naszego dietetyka w wybranej placówce Naturhouse.

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka