TEST - Sok, nektar czy napój pomarańczowy
14 listopada 2018
TEST - Sok, nektar czy napój pomarańczowy
SOK - nektar czy napój pomarańczowy?
Pomarańcze to cenne źródło witaminy C, która wspomaga organizm podczas infekcji, chroni przed działaniem wolnych rodników, przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości. warto zatem jeść pomarańcze, a także pić z nich soki, nektary i napoje.
Przeciętnej wielkości owoc pomarańczy, ważący około 250 g, dostarcza 110 kcal, 28 g węglowodanów, 2,3 g białka, tylko 0,5 g tłuszczu, 4,8 g błonnika, 457 mg potasu, 285 mg beta-karotenu (prowitaminy witaminy A), 92 mg kwasu foliowego (najbogatsze źródło folianów wśród owoców) i aż 122 mg witaminy C. Pomarańczowa smakowita kulka to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu, pamiętajmy jednak, że pomarańcza jest też jednym z silniejszych alergenów pokarmowych. Już nawet niewielka ilość soku może u uczuleniowców wywołać reakcję alergiczną: pokrzywkę, świąd lub biegunkę. Jeśli jednak żaden z tych problemów nas nie dotyczy, śmiało sięgajmy po pomarańcze i produkowane z nich soki, nektary i napoje. To, co wybierzemy, zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych, ale też od tego, czy dbamy o linię. Dobrze zatem poznać ich skład i wartość energetyczną.
SOKI OWOCOWE produkuje się z zagęszczonych soków, tzw. koncentratów, które otrzymuje się przez odwodnienie wyciśniętych z owoców soków, ewentualne ich dosłodzenie i poddanie pasteryzacji. Zagęszczenie soku powoduje, że zwiększa się w nim stężenie cukrów do około 45-65 proc. i kwasowość, co korzystnie wpływa na trwałość produktu. Soki otrzymujemy przez rozcieńczenie koncentratu wodą i dodanie środków słodzących, kwasu cytrynowego lub kwasu L-askorbinowego, tak aby skład soku odpowiadał składowi surowego soku przed zagęszczeniem. Jest to tzw. sok 100 proc. Aby uzyskać odpowiednią trwałość, soki poddawane są pasteryzacji, czyli działaniu temperatury poniżej 100°C. Nie pozostaje to jednak bez wpływu na zawartość witamin, która znacznie się zmniejsza. Dodatek cukru i witaminy C wpływa korzystnie na zachowanie barwy i intensywność aromatu. Ostatnio producenci soków zmniejszają lub całkowicie rezygnują z dodatku cukru, którego nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia.
NEKTARY otrzymywane są z kremogenów owocowych (przetartego i homogenizowanego miąższu). Zawartość kremogenów w nektarze powinna wynosić 25-50 proc. Do nektaru dodaje się wodę, cukier lub środki słodzące, np. aspartam lub kwas spożywczy. Nie powinny być barwione, aromatyzowane i chemicznie utrwalane.
NAPOJE, często mylone z sokami, są najmniej wartościowe. Ich bazę stanowi połączenie wody z sokiem, do których dodawany jest cukier lub inna substancja słodząca, barwniki i aromaty. Są pełne chemii i raczej ich nie polecamy, z wyjątkiem napojów light, gdzie zamiast cukru dodawany jest słodzik. W ten sposób zmniejszana jest nie tylko wartość energetyczna napoju - obniżona zawartość cukru ma duże znaczenie w przypadku osób odchudzających się lub w menu diabetyka.
Soki, nektary i napoje pomarańczowe to produkty niskokaloryczne, jednak wypijając zaledwie ich jedną szklankę (250 ml), dostarczymy organizmowi od 40 kcal (napoje light) do 122 kcal. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw pomarańczy rozsądnie. I uważnie czytajmy etykiety: czy aby na pewno chciałaś kupić napój? Może jednak sok.
Nasz konsultant
Monika Tarczyńska
specjalista Naturhouse
ds. dietetyki
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ