Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści łuskanego słonecznika
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • bakalie: migdały, orzechy, skórka z pomarańczy itp.

Krem czekoladowy:

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli słodzika Pecva

Przygotowanie:

Ciasto:

W jednej miseczce mieszamy mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia, olejkiem migdałowym i kilkoma kroplami słodzika Pecva. W drugiej miseczce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem. Następnie wszystkie produkty dokładnie łączymy ze sobą. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złocistego koloru ciasta.

Krem czekoladowy:

Podgrzewamy mleczko kokosowe. Do ciepłego mleka dodajemy kakao i słodzik. Dokładnie mieszamy, aby nie pojawiły się grudki. Zostawiamy do ostudzenia.

Gdy ciasto przestygnie polewamy je kremem czekoladowym i przystrajamy bakaliami.

Smacznego!   


Zdaniem dietetyka

Marzena Żurek
dietetyk Naturhouse, autorka przepisu na mazurek w wersji light

Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez sztandarowego wypieku polskiej kuchni - mazurka. Zamiana mąki pszennej na jaglaną, wyeliminowanie tłuszczu i zastąpienie cukru słodzikiem ze stewią, pozwala uzyskać niższą kaloryczność i lepsze właściwości wypieku. Pamiętajmy nawet podczas diety tradycja obowiązuje.

Umów się na bezpłatną konsultację u dietetyka