bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ

Faszerowane pomidory

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

4 dojrzałe pomidory
200 g twarogu
5 dag fety
5-6 oliwek
5 suszonych pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
łyżeczka oliwy
pieprz

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 20 min
PRZYGOTOWANIE FARSZU 10 min

NASZPIKOWANE WARZYWA
Znudziły ci się sałatki i surówki? Nie chcesz jednak zrezygnować z warzyw? Wystarczy, że napełnisz je farszem i zapieczesz w piekarniku. Faszerowane warzywa są lekkostrawną potrawą. Faszeruje się głównie paprykę, ale można także eksperymentować z cukinią, bakłażanem, kabaczkami, cebulą oraz, jak proponujemy, z pomidorami.

1. UMYĆ POMIDORY, odciąć czapeczki. Wyciąć szypułki nożem do drylowania lub małym ostrym nożykiem. Ostrożnie wydrążyć miąższ.
2. DROBNO POSIEKAĆ lub przekręcić przez maszynkę cebulę, oliwki, czosnek i suszone pomidory. 
3. DO TWAROGU dodać fetę, pieprz, posiekaną bazylię, przygotowane warzywa oraz oliwę. Wszystko razem utrzeć. Farszem wypełnić pomidory.

 

PRZEPIS NA ZUPĘ

Zupa jarzynowa fantazja

SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB

1 1/2 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
garść fasolki szparagowej
1/4  szklanki białej fasoli
kilka różyczek kalafiora
średnia marchewka
korzeń pietruszki
2 małe pory
łodyżka selera naciowego
2 pomidory
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
bazylia, pieprz i sól

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 2,5 godz.
GOTOWANIE ok. 30 min

JESIENNE WYSZCZUPLENIE
Jesienią warto wprowadzić do menu białą fasolę - w tym czasie jest najsmaczniejsza i najbogatsza w składniki odżywcze. Niech nie odstrasza fakt, że jest wysokoenergetyczna, ponieważ poprawia metabolizm oraz działa moczopędnie. Pozwala pozbyć się nadmiaru wody, zmniejszając opuchnięcia i sprawiając, że wygląda się szczuplej.

1. FASOLĘ NAMOCZYĆ na ok. 2 godz. w gorącej wodzie. Następnie odcedzić i gotować w osolonej wodzie przez godzinę. Ponownie odcedzić.
2. OBRAĆ I POKROIĆ w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę. Dodać pokrojoną fasolkę szparagową, kalafior, łodyżkę selera i umyte, pokrojone w plastry pory. 
3. ZALAĆ BULIONEM namoczoną fasolę oraz warzywa i gotować 15 min. Następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i znów gotować przez 15 min. 
4. BAZYLIĘ I CZOSNEK utrzeć z łyżką oliwy i łyżką wywaru. Sos wlać do zupy i wszystko doprawić solą i pieprzem.

 

PRZEPIS NA DRUGIE DANIE

Kuleczki mięsne w pomidorach

SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB

30 dag mięsa mielonego z kurczaka jajo
łyżka otrąb pszennych
łyżeczka musztardy
łyżka oliwy z oliwek
25 dag porów
25 dag pomidorów z puszki
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 l bulionu (warzywnego lub KILUVA)
mieszanka suszonych ziół włoskich
sól i pieprz

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 min
GOTOWANIE 30 min

SKARB ZE ZBOŻA 
Otręby to otoczka zbóż, która pozostała z przemiału ziarna na mąkę. Są bardzo zdrowe - zawierają sporo błonnika, witamin, mikro- i makroelementów - korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowią dodatek do pieczywa i muesli. Są też „wypełniaczem" produktów niskokalorycznych (w dużej części otręby są nieprzyswajalne przez organizm, a wywołują uczucie sytości). Już 1-2 łyżki dziennie otrąb lub błonnika w diecie mogą poprawić pracę jelit i zapobiec zaparciom.

1. DO MIELONEGO MIĘSA wbić jajo i wymieszać. Dodać otręby i musztardę. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kuleczki.
2. NA PATELNI z rozgrzaną oliwą obsmażyć kuleczki (10 min na średnim ogniu). Pory pokroić w plastry. Wyjąć usmażone kuleczki, w tym samym tłuszczu poddusić pory. Dodać koncentrat i pomidory z puszki, podlać bulionem.
3. DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. Zmniejszyć płomień, gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do sosu włożyć kuleczki. Chwilę podgrzać, uważając, by ich nie zagotować. Podawać ze świeżymi warzywami i ryżem.

 

PRZEPIS NA DESER

Gruszkowa ambrozja

SKŁADNIKI DLA 3 OSÓB

1/2 kg miękkich, słodkich gruszek
1/2 cytryny
płaska łyżeczka słodziku w proszku PECVA
płaska łyżeczka miodu
płaska łyżka żelatyny
kilka listków mięty 

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
GOTOWANIE 15 min
CHŁODZENIE 1 godz.

POBUDŹ MÓZG
Dziś nikt tak pięknie nie pisze o gruszkach,  jak Homer w Odysei, ale nadal, tak jak 800 lat p.n.e., to jedne z ulubionych owoców. Choć są dosyć kaloryczne (w 100 g jest ok. 60 kcal), nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Oprócz cukrów prostych gruszki zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witamin. Udowodniono również, że regularne spożywanie gruszek stymuluje pracę mózgu dzięki borowi - pierwiastkowi, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy. Jedz gruszki regularnie, a twoja koncentracja nigdy cię nie zawiedzie.

1. OBRANE ZE SKÓRKI i z usuniętymi gniazdami nasiennymi gruszki ugotować w litrze wody ze słodzikiem i sokiem z cytryny (10-15 min).
2. GRUSZKI ODCEDZIĆ, wymieszać z miodem i odstawić do ostygnięcia.
3. W POŁOWIE GORĄCEGO wywaru z gotowanych gruszek rozpuścić łyżkę żelatyny, dodać do masy gruszkowej i odstawić, by mus zastygł.
4. ZASTYGAJĄCY MUS wymieszać, przelać do foremek i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z listkami mięty.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.