« Przejdź do strony głównej

Moda na jarmuż,  którego wartości odżywcze znano już w starożytności, w Polsce dopiero raczkuje. Pomimo, że rośnie on na polskich ziemiach podobnie jak kapusta, jego potencjał nadal nie jest wykorzystywany we właściwy sposób. Ze względu na ciekawy wygląd, jarmuż często stanowi jedynie ozdobę talerza lub stołu. Warto zastanowić się dlaczego w krajach skandynawskich ta roślina zyskała miano „superfoods”. Co takiego zawiera jarmuż, że w rankingu zdrowych produktów zajmuje już wyższe miejsce niż szpinak?

WITAMINA C

Jarmuż zawiera więcej witaminy C niż dedykowane do tej pory jej źródła, jak czarna porzeczka, papryka czy natka pietruszki. Dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, a więc zapobiega miażdżycy. – mówi Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. Witamina C wpływa poza tym na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, a także chroni przed anemią (bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, uczestniczy we wchłanianiu żelaza). Już garść jarmużu dostarcza organizmowi dzienną dawkę tej witaminy!

WITAMINA K

Bezpośrednio wpływa na krzepliwość krwi. O jej prawidłowe stężenie powinny zadbać szczególnie osoby przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi oraz panie z obfitymi miesiączkami. Jej niedobór może być przyczyną słabej krzepliwości, która może zwiększać podatność na krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne oraz utrudniać gojenie się ran. Co więcej, witamina K wykazuje działanie antynowotworowe - zauważa dietetyk Dominika Sikora. Bierze ona udział w procesie hamowania rozwoju niektórych nowotworów (rak piersi, wątroby, okrężnicy, jajnika), a jej niedobór może zwiększać ryzyko tych chorób.

BETA-KAROTEN

Jarmuż może się poszczycić bardzo wysoką zawartością beta-karotenu. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która bierze bezpośredni udział w procesie widzenia. Obecność luteiny oraz zeaksantyny dodatkowo wzmacnia dobroczynne działanie jarmużu na ostrość widzenia.

WAPŃ i POTAS

Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko! Powinny sięgać po niego osoby szczególnie narażone na osteoporozę oraz złamania. W związku z wysoką zawartością potasu jarmuż działa regulująco na ciśnienie krwi.

SULFORAFAN

Jarmuż będąc źródłem tego związku chroni organizm przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Związek ten niszczy Helicobacter pylori (bakteria odpowiedzialna za rozwój wrzodów), jednocześnie wykazuje działanie antynowotworowe.

SĄ JEDNAK WYJĄTKI…

Kto powinien unikać jarmużu?

1. Ze względu na to, że jarmuż podobnie jak warzywa kapustne zawiera goitrogeny (związki które wpływają na metabolizm jodu) może prowadzić do obniżenia stężenia jodu w organizmie, czego konsekwencją mogą być zaburzenia syntezy hormonów tarczycy – wyjaśnia dietetyk Naturhouse.

2. Obecność szczawianów (podobnie jak w szpinaku) wpłynie niekorzystnie na organizm w przypadku osób z kamicą oraz bolesnością stawów.

3. Jedząc jarmuż na surowo możemy przysporzyć naszemu układowi pokarmowemu wzdęć i gazów. Zalecamy, aby jarmuż obgotować, co pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych dolegliwości.

 

JARMUŻ – jak i z czym to się je?

W związku z tym, że ta roślina lubi gromadzić pestycydy, warto wybrać jarmuż z uprawy ekologicznej. Zwróć uwagę, aby liście były jędrne, bez żółtych i brązowych plam. Obejrzyj dokładnie czy nie ma zgniłych liści. 

Jarmuż można jeść surowy, natomiast polecamy go przynajmniej zblanszować. Można przygotować go jak szpinak – podsmażając z czosnkiem. Idealnie pasuje do dań z makaronem, kaszą czy ryżem, polecamy go również jako dodatek do sałatek warzywnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się koktajle z jarmużem oraz chipsy z jarmużu.

 


 

Konsultacja dietetyczna:

Dominika Sikora
dietetyk Naturhouse