Dyniowe rozmaitości

« Wróć do listy aktualności

Poznaj nieskomplikowane przepisy na zdrowe i pyszne potrawy z dyni!

Zupa dyniowa z aromatyczną szynką


Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 marchew obrana i pokrojona w talarki
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka soku pomaranczowego i starta skórka pomarańczy
  • szynka wiejska
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić przez 3 minuty aż będzie miękka. Dodać czosnek, dynię i marchewkę, dusić przez około 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć startą skórkę i podgrzewać około 30 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć, aby z każdej strony się zarumieniła. Zupę wlać do naczynia i posypać kawałkami szynki oraz natką pietruszki.

 


Placuszki z dyni


Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g chudego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ papryczki chili
  • natka pietruszki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto, tak by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem.

Polecamy również wersję placuszków bez chili lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).

 


Pęczak z dynią


Składniki:

  • 500 g dyni
  • 150 g kaszy pęczak
  • 160 g brokułów i kalafiora
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa do smażenia
  • liście świeżej bazylii
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy w garnku, następnie dodać pęczak, zalać wodą i gotować według przepisu na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dynię pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut (aż będzie miękka). Brokuły i kalafior umyć i rozdzielić na różyczki. Gdy pęczak jest już gotowy, dodać warzywa, suszone pomidory, oliwki, groszek, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzać przez około 7 minut, tak aby brokuły i kalafior zmiękły. Zdjąć danie z ognia i doprawić dodając składniki sosu. Udekorować listkami świeżej bazylii i pietruszki. Smacznego!



Dorsz z dynią i batatami


Składniki:

  • 3 niewielkie bataty
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 300-350 g fileta z dorsza atlantyckiego
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki KILUVA
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bataty pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 25-30 minut (do miękkości). Do bulionu dodać świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku. Po około 15 minutach dodać dynię. Filety z dorsza opłukać i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowane bataty, dynię i dodać pozostały bulion i gałązki tymianku. Na wierzch ułożyć dorsza, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20-25 minut.

 


Sernik z dynią

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek Fibroki
  • 60g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 600 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 400 g sera ricotta
  • 2 szklanki musu z dyni (zmiksowana upieczona dynia)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru lub 50 kropli słodzika Pecva
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: Ciastka zmiksować w blenderze, dodać kakao i cynamon, wymieszać z miękkim masłem. Przygotowaną masą wylepić dno tortownicy i podpiec przez około 10 minut.

Przygotowanie masy serowej: Dokładnie zmiksować ser z ricottą i cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać dynię (upieczoną w temperaturze 200 st. i zmiksowaną), dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód. Sernik piec przez około 15 minut w temperaturze 180 st, następnie przez ponad 1,5 godz. w temperaturze 120 st.  Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.


Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Dynia świetnie nadaje się do potraw słonych i słodkich - jest niezwykle aromatyczna i można ją bez obaw podawać małym dzieciom. Do tego jest bogata w związki mineralne i witaminy. 100g dyni zawiera tylko ok. 30kcal!


Poznaj 3 powody, dla których warto jeść dynię>>