bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Pasta z bakłażana

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy
  • zioła do smaku (oregano, bazylia)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bakłażana nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Cebulę obieramy, kroimy i podduszamy chwilę na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oddzielamy miąższ bakłażana od skórki, przekładamy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawy, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.


 

Batoniki orzechowe

Składniki

  • 90 g miodu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 40 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 30 g rodzynek
  • 30 g jagód goji
  • 50 g ziaren słonecznika

Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy miód, masło, orzechowe, ziarenka wanilii, dodajemy mielone migdały, posiekane orzechy, rodzynki, jagody goji, słonecznik i dokładnie mieszamy. Kwadratową formę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę orzechową, delikatnie ją ugniatając. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 st. C, a następnie studzimy i schładzamy w lodówce. Gotową masę kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki (ok. 40 g).


Zupa marchewkowa z papryczką chili

Składniki

  • 4 większe marchewki
  • 1 duża cebula
  • mała papryczka chili
  • 0,5-0,7 l wywaru warzywnego z kostki warzywnej Dietesse
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Marchewkę obieramy i kroimy w kawałki, cebulę i chili tniemy na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę i chili. Dusimy około 10 minut. Do podduszonych warzyw dodajemy wywar warzywny z kostki Dietesse i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie miksujemy. Możemy podawać z grzankami.


Ryba w sosie chrzanowym

Składniki

  • 4 filety z dorsza (najlepiej polędwica)
  • olej do smażenia
  • sól
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki chrzanu
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 80 g żółtego chudego sera

Przygotowanie

Rybę opłukujemy, dokładnie suszymy i przyprawiamy solą, a następnie odstawiamy do zmacerowania. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju i odkładamy na talerz. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt naturalny z mlekiem, dodajemy chrzan i przyprawy. Część sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy w nim filety z dorsza, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C około 15 minut. Podajemy z warzywami.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.