bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

3 powody, dla których warto sięgać po bób

Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.

Bób to roślina strączkowa znana od starożytności, uprawiana przez człowieka od około 5 000 lat. Wzmianki o nim pojawiły się nawet w Biblii. Nasiona bobu można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak obróbka termiczna powoduje utratę części cennych wartości odżywczych, a także wzrost wartości indeksu glikemicznego, więc w tej postaci bób nie jest polecany diabetykom.- zauważa Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse.


Dlaczego warto włączyć bób do diety?

Beata Prusińska - dietetyk Naturhouse wyjaśnia:

1) Ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką ilość tłuszczu bób polecany jest osobom dbającym o sylwetkę. Błonnik zawarty w nasionach syci na długo, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga go oczyścić ze złogów toksyn.

2) 100 gram świeżych ziaren bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w ponad 100%. Zaleca się go więc kobietom starającym się o potomstwo. Kwas foliowy jest niezwykle istotny szczególnie w początkowej fazie ciąży, ze względu na wzrost i rozwój płodu. Powinno się więc zadbać o właściwą podaż tego składnika, aby nie doprowadzić do niedoborów, które mogą skutkować wystąpieniem wad rozwojowych u płodu.

3) W bobie znaleźć można również znaczne ilości żelaza (przez co pomaga zwalczać anemię), magnezu, miedzi oraz witaminę K, tiaminę i ryboflawinę.

Lubisz bób? Wypróbuj przepis dietetyka Naturhouse na sałatkę z bobem:


Składniki:

  • 150 g młodego bobu,
  • 2 garście sałaty roszponki,
  • 1 jajko na twardo,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1/3 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania: Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić cebulę w piórka, jajko w większą kostkę, pomidorki w ćwiartki. Wszystkie składniki razem wymieszać i połączyć z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt, oliwa, czosnek, pieprz sól). Smacznego!

Konsultacja dietetyczna

mgr Beata Prusińska

dietetyk kliniczny
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.