ZDROWIE - Chudnij zdrowo i bezpiecznie
14 listopada 2018
Odchudzanie się to nie wyścigi. Kilogramy, których chcesz się pozbyć, nie pojawiły się znienacka – przybywały miesiącami. Dlatego by się ich pozbyć zdrowo i na zawsze, również potrzeba czasu.
Nie istnieje sposób, który pozwoliłby schudnąć szybko bez szkody dla zdrowia. Owszem, można bez ingerencji skalpela pozbyć się sporego nadmiaru tkanki tłuszczowej w zaledwie kilka tygodni, ale konsekwencje szybkiego chudnięcia bywają opłakane i dla zdrowia i dla wyglądu. Szybkie zrzucenie kilogramów grozi anemią, która objawia się między innymi nadmierną bladością, ciągłym zmęczeniem, ospałością. Osobom, które chudną zbyt szybko, często zaczynają też wypadać włosy, a na skórze pojawiają się rozstępy i zmarszczki. Wreszcie zbyt szybkie odchudzanie skutkuje efektem jo-jo – waga i tak po pewnym czasie wraca do poprzedniego stanu. Zadbała o to natura, programując ludzki organizm tak, by po okresie głodu (a tym właśnie dla naszego mózgu jest każda dieta odchudzająca) robił zapasy na przyszłość, innymi słowy – znów gromadził zapasy tkanki tłuszczowej. Szczególnie destrukcyjnie działa kilkukrotny efekt jo-jo, może bowiem prowadzić do choroby wieńcowej i w konsekwencji do śmierci. Ma też negatywny wpływ na metabolizm – głównie dlatego, że osoby, które ponownie tyją po diecie, tyją najczęściej z powodu nadmiaru tłuszczów. Poniżej prezentujemy inne zagrozenia.
Odwodnienie. Na początku odchudzania tracimy bardzo dużo wody. Jeśli nie uzupełniamy jej zasobów w dostatecznej ilości, może dojść do odwodnienia organizmu (stan ten możemy rozpoznać po tym, że moczu jest niewiele i ma on ciemny kolor). Najczęściej dochodzi do odwodnienia, gdy dieta jest nieracjonalna: bardzo restrykcyjna, źle skomponowana albo niewłaściwie prowadzona. Dlatego podczas odchudzania trzeba wypijać ilość płynów zaleconą przez dietetyka.
Niedożywienie. Jest wynikiem zbyt restrykcyjnej diety, ograniczającej albo wykluczającej niektóre produkty. W organizmie osoby, która chudnie za szybko, brakuje wtedy składników odżywczych. Konsekwencją mogą być anemia i zaburzenia pracy serca.
Kamica żółciowa. Nagłe zmiany sposobu odżywiania często powodują zwiększenie produkcji cholesterolu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości soli kwasów żółciowych. Nadmiar cholesterolu gromadzi się w przewodach i woreczku żółciowym, tworząc kamienie żółciowe. Objawem jest ból w okolicach wątroby. Gdy cholesterolu jest za dużo, przewody żółciowe mogą się zatkać, co skutkuje zapaleniem wątroby.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ