bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

5 powodów, dla których warto jeść szparagi

Sezon na szparagi mamy w pełni. Czy wiesz, że te niepozorne rośliny są skarbnicą witamin, minerałów i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Sprawdź dlaczego warto jeść szparagi!


Co wyróżnia szparagi spośród innych warzyw?

1) Szparagi to warzywa, które charakteryzują się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym biologicznie czynnych związków. – mówi Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Oprócz witamin (A, C, E, karotenoidów oraz z grupy B) pędy szparagów zawierają także białka i składniki mineralne (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk). Są smaczne i lekkostrawne.

2) Szparagi od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Diuretyczne właściwości tej rośliny (wysoka zawartość potasu w połączeniu z asparaginą – aktywnym aminokwasem) wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, usuwania nadmiaru wody, przy obrzękach i opuchliźnie. Wyciągi ze szparagów mogą przyczyniać się do usuwania piasku i drobnych kamieni moczowych oraz obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – dodaje dietetyk Naturhouse.

3) Błonnik oraz inulina (prebiotyk) zawarte w szparagach regulują perystaltykę jelit i pozytywnie wpływają na przewód pokarmowy – oczyszczając go z toksyn i dbając o zachowanie właściwej flory bakteryjnej. Zarówno błonnik roślinny, jak i inulina posiadają zdolność do wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu dają uczucie sytości i zapobiegają napadom głodu – są więc pomocne w odchudzaniu. – zauważa Beata Prusińska, specjalista ds. żywienia.

4) Duża zawartość kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania) oraz witamin C i E sprawia, że po szparagi szczególnie powinny sięgać kobiety starające się o dziecko oraz te w początkowej fazie ciąży. Niedobór kwasu foliowego oraz witaminy C w organizmie kobiety może być przyczyną wad wrodzonych płodu. Z kolei witamina E to ważny przeciwutleniacz, którego brak w organizmie negatywnie wpływa na stan śródbłonka naczyń, a to z kolei może zwiększać ryzyko poronień i zaburzeń rozwoju płodu. Dlatego panie planujące potomstwo powinny zadbać o odpowiednią podaż tych składników.

5) Szparagi zawierają również wyjątkowy przeciwutleniacz – glutation, który posiada silne właściwości detoksykujące i stymulujące odporność. Dzięki temu pomaga zwalczać różnorodne schorzenia, w tym nawet nowotwory (zapobiega rozwojowi komórek rakowych), a także chorobę Alzheimera oraz Parkinsona.

 

Na rynku możemy znaleźć różne odmiany szparagów – białe, fioletowe i zielone. Warto spróbować każdej z nich, by w pełni wykorzystać dość krótki sezon na to wartościowe warzywo.

Sałatka z jajkiem i szparagami

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2-3 wiejskie jajka
  • cebula dymka
  • 2 łyżeczki musztardy (kremska lub francuska)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • pieprz biały do smaku
  • ocet winny jabłkowy
  • 2 łyżki oliwy
  • koperek

Przygotowanie:

Szparagi obrać, odłamać zdrewniałą część, następnie gotować ok. 7 min w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Po ugotowaniu szparagi zahartować w zimnej wodzie i pokroić na ok. 2–3-cm kawałki. Jajka ugotować na pół miękko, obrać, pokroić na ósemki. Dymkę pokroić w skośne kawałki razem ze szczypiorkiem. Z oliwy, musztardy, octu i przypraw przygotować sos. Sałatkę polać przygotowanym sosem, udekorowac koperkiem.

Smacznego!

Konsultacja dietetyczna

mgr Beata Prusińska

dietetyk kliniczny
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.